fallback

34-ма събрали 2,3 млн. швейцарски франка - доходи от лихви в швейцарски банки

В НАП има списък на тези физически лица, каза Петър Чобанов

15:12 | 31.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В НАП има списък на 34 физически лица с доходи от лихви по сметки в швейцарски банки в общ размер около 2,3 млн. швейцарски франка. Това съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БТА.

Тези данни са получени за целите на данъчното облагане за банкови сметки на български физически лица по линия на споразумението между Европейската общност и Конфедерация Швейцария. Ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария, уточни той.

С други думи персонална информация се изпраща у нас само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита. На тези лица са възложени проверки, за да се установи дали получените от тях облагаеми доходи от лихви с източник Швейцария са декларирани в годишните декларации за облагане на доходите. 

Припомняме, че през февруари 2010 г. в международните и българските медии е разпространена информацията, че правителството на Германия е купило магнитни носители с информация за лица, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, припомни Чобанов.

По повод вероятността там да има данни и за български граждани, в началото на март 2010 г. служители на българската НАП са били в Германия и страната ни е поискала да й бъдат предоставени такива данни, ако те бъдат разкрити.

Към настоящия момент информация за българи, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, не е получавана в българската НАП, заяви министърът на финансите. 

Финансовият министър не се ангажира със срок, в който ще вземе нов външен дълг, с мотива, че това е процедура, която отнема време, съобщи Dnes.bg.

Вчера правителството го упълномощи да предприеме действия за поемането на нов външен дълг, което е предвидено в Закона за държавния бюджет за 2014 г. Така ще бъде рефинансиран падежиращ през 2014 г. дълг от предходни години.

Новият дълг ще послужи и за рефинансиране на падежиращите на 15 януари 2015 г. глобални облигации на България в размер на 1,086 млрд. долара., емитирани през 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
fallback