fallback

Пламен Орешарски: Инвестирайте след внимателна преценка на риска

Премиерът призовава да запазим умерен оптимизъм по отношение на процесите в икономиката

10:23 | 02.01.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бизнесът да инвестира разумно след внимателна преценка на рисковете и като се следи степента на възстановяване на местния пазар и външните пазари. Това препоръча премиерът Пламен Орешарски в интервю за в. „Стандарт“. Има всички предпоставки през 2014 г. да се усети известно стопанско оживление, прогнозира той. „Но да не забравяме, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват, тоест - да запазим умерен оптимизъм“, допълва Орешарски.

Според него бавното възстановяване на инвестициите има в основата си два фактора - влошената външна среда, както и водената икономическа и финансова политика от 2009 до средата на тази година. Към тях може да добавим и нов - стремежът на опозиционните сили да представят страната ни пред света като политически и социално нестабилна, обяснява премиерът.

По отношение на бизнес средата Орешарски заявява, че правителството прави усилия да разшири възможностите за експорт към трети страни, като се акцентира върху търговските представителства извън европейските държави. Очаквам експортът и инвестициите да са водещи в прогнозирания икономически растеж, колкото и скромен като цифра да е той, казва той.

На въпрос какво е изпълнението на бюджета в края на годината Орешарски отговаря, че „предварителните данни никак не са лоши“ и степента на неизпълнение на приходите е свита значително спрямо прогнозите от средата на 2013 г.. „Практически е възстановено цялото дължимо ДДС. Ако не бяхме нормализирали процеса на възстановяване на ДДС, щяхме да преизпълним приходите“, допълва премиерът и посочва, че сега бюджетът стартира "на чисто" по отношение на невърнатото ДДС - за първи път от 2009 г. насам.

Според Пламен Орешарски е възможно да има още едно намаление на цената на тока, но след последното намаление това не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система.

Премиерът коментира още, че социалната политика тази година ще бъде насочена към насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца, заради влошаващата се демографска структура. След като се въвежда система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците, това обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 10.09.22 г.
fallback