IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли данък богатство и у нас?

Лидерът на БСП Сергей Станишев обеща ставка от 15% върху доходите над 2700 лева, но коалиционният партньор ДПС е против увеличаване на данъците

08:55 | 02.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли данък богатство и у нас?

Няма да има увеличение на данъците, заяви председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев в ефира на bTV. Увеличаването на косвените данъци не е в програмата нито на ДПС, нито на  програмата на кабинета „Орешарски”, заяви той.

„Нормално е БСП да заявят своите партийни намерения, но нека припомня, че нямат 121 депутати”, допълни той.
Цонев коментира, че БСП и ДПС имат коалиционно споразумение и това е програмата за управление на кабинета.

Припомняме, че в интервю преди няколко дни лидерът на БСП Сергей Станишев обеща диференцирана ставка от 15% данък върху доходите в размер на над 2,7 хил. лева от 2015 година.  Единна ставка на данъка беше въведена именно от правителството, начело на което беше Станишев, а Пламен Орешарски беше финансов министър в този кабинет.

"Данък богатство" не е новост в Европа - тя беше в основата на предизборната програма на социалиста Франсоа Оланд. След избирането му за президент на Франция обаче Конституционният съвет на страната отмени данъка заради формулировката на законопроекта. Предложението беше преработено и на 29 декември беше одобрено от съда. Така най-високите доходи на французите ще бъдат облагани със ставка от 75%. 

Плоският данък беше коментиран и от експертите Мика Зайкова и Иван Нейков в сутрешния блок на bTV. За тях той не води нито до по-високи заплати, нито до повишаване на инвестициите, макар донякъде да е довел до ръст на събираемостта.

"Всичко показва, че или не знаем какво правим или изпълняваме обещания без да се мисли", смята бившият социален министър Иван Нейков. За него идеята на Сергей Станишев за въвеждането на различна, по-висока ставка е популистка и се разчита на късата памет на хората.

Плоският данък нямаше търсения ефект – повече работни места и повишаване на потребителското търсене, припомни и Мика Зайкова. За нея плоският данък не е популярен в Европа, защото прави „бедните по-бедни, а богатите – по-богати”.

Няма политика по доходите

Политика по доходите няма от години, коментираха още социалните експерти. Мика Зайкова заяви, че е важно създаването на такава политика, защото "не може вечно да сме бедни, потреблението да е толкова ниско". 

Голямото майчинство е бич, коментира от своя страна Нейков и обясни, че за две години в много професии майките изостават много от своите колеги и за тях дилемата е собствено развитие или отглеждане на дете.

"Това е недопустим избор", коментира още той. За него решението е по време на майчинството жените да имат възможност да работят дистанционно - паралелно докато гледат детето си. 

От криза се излиза с повишаване на квалификацията на работещите, припомни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Не идваме защото работим и инвестираме в производство. А защо не изравнят вашия данък с нашия? Така не е ли малко нечестно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
deant
преди 10 години
И също добави парадокса, че искат да премахнат данък лихва, ВЪПРЕКИ че той е данък върху доход! БСП се въртят като пумпал и дават популистки идеи и решения, само и само да се харесат на електората си и евентуално да прилапат още. А това ще обещанията се карат едно с друго хората в голямата си част изобщо не го усещат. Данчо Мената (въпреки, че изобщо не го харесвам):"...нека припомня, че нямат 121 депутати"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Ами като толкова плачеш, направи така, че и ти да не плащаш високи данъци? Играй на борсата - на БФБ данъкът печалба е 0%, а данъкът върху дивидента е 5%. И това е направено умишлено - за да идват повече хора. Само че вие вместо да идвате, само си пишете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
mick
преди 10 години
Доходите не са само парични. Т.е. от заплати и от хонорари. Има доходи от собственост, които не се оценяват в момента. И естествено не се облагат адекватно. А при нас почти всеки има имоти/жилища, земи, гори/, някои даже са големи собственици. А всеки един имот създава доход - поне 5-10% на година от пазарната цена на имота и това при просто отдаване под наем. Т.е. ако ще се облагат доходите - нека да са всичките, за да е справедливо. Отделно хората които имат натурални доходи, т.е. не преминават през пари.. реално не плащат и ДДС - т.е. те са облагодетелствани. Та в момента който работи за пари и си купува всичко с пари - реално му се удържат над 50% от парите като данъци. А тези които са собственици и имат натурални доходи - почти не плащат данъци. То и заради това - се получава чисто българският парадокс - хора без парични доходи да са собственици на огромни имоти. И всички да ги съжаляваме, а те да си получават големи натурални доходи от имотите си и да не плащат данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още