IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли данък богатство и у нас?

Лидерът на БСП Сергей Станишев обеща ставка от 15% върху доходите над 2700 лева, но коалиционният партньор ДПС е против увеличаване на данъците

08:55 | 02.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли данък богатство и у нас?

Няма да има увеличение на данъците, заяви председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев в ефира на bTV. Увеличаването на косвените данъци не е в програмата нито на ДПС, нито на  програмата на кабинета „Орешарски”, заяви той.

„Нормално е БСП да заявят своите партийни намерения, но нека припомня, че нямат 121 депутати”, допълни той.
Цонев коментира, че БСП и ДПС имат коалиционно споразумение и това е програмата за управление на кабинета.

Припомняме, че в интервю преди няколко дни лидерът на БСП Сергей Станишев обеща диференцирана ставка от 15% данък върху доходите в размер на над 2,7 хил. лева от 2015 година.  Единна ставка на данъка беше въведена именно от правителството, начело на което беше Станишев, а Пламен Орешарски беше финансов министър в този кабинет.

"Данък богатство" не е новост в Европа - тя беше в основата на предизборната програма на социалиста Франсоа Оланд. След избирането му за президент на Франция обаче Конституционният съвет на страната отмени данъка заради формулировката на законопроекта. Предложението беше преработено и на 29 декември беше одобрено от съда. Така най-високите доходи на французите ще бъдат облагани със ставка от 75%. 

Плоският данък беше коментиран и от експертите Мика Зайкова и Иван Нейков в сутрешния блок на bTV. За тях той не води нито до по-високи заплати, нито до повишаване на инвестициите, макар донякъде да е довел до ръст на събираемостта.

"Всичко показва, че или не знаем какво правим или изпълняваме обещания без да се мисли", смята бившият социален министър Иван Нейков. За него идеята на Сергей Станишев за въвеждането на различна, по-висока ставка е популистка и се разчита на късата памет на хората.

Плоският данък нямаше търсения ефект – повече работни места и повишаване на потребителското търсене, припомни и Мика Зайкова. За нея плоският данък не е популярен в Европа, защото прави „бедните по-бедни, а богатите – по-богати”.

Няма политика по доходите

Политика по доходите няма от години, коментираха още социалните експерти. Мика Зайкова заяви, че е важно създаването на такава политика, защото "не може вечно да сме бедни, потреблението да е толкова ниско". 

Голямото майчинство е бич, коментира от своя страна Нейков и обясни, че за две години в много професии майките изостават много от своите колеги и за тях дилемата е собствено развитие или отглеждане на дете.

"Това е недопустим избор", коментира още той. За него решението е по време на майчинството жените да имат възможност да работят дистанционно - паралелно докато гледат детето си. 

От криза се излиза с повишаване на квалификацията на работещите, припомни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Не си, но няма да имаш против да си караш колата по път проектиран и построен от това оздравяло дете например! Или да ползваш облагите извоювани на дипломатическия фронт от такова дете когато порасте. Или да те пази служейки в армията когато ти си немощен и стар вече. Примери колкото щеш. Какъв ще е твоя дял в колективната ни сигурност? Щом липсата на деца е причина според теб, за по високата ти продуктивност, то тогава е редно да обезщетиш другите от групата, които поемат това бреме вместо теб ;) ..... поне така ми звучи логично. Солидарните групи, по принцип имат по големи шансове за успех в оцеляването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
george353
преди 10 години
Болшинството от хората без деца са по-продуктивни именно защото нямат деца. Не съм съгласен да работя извънредно защото на някой детето било болно и накрая да плащам и по-висок данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
nedev75
преди 10 години
Жената трябва да ражда, но за да го направи трябва да намери кой да я заплоди:)А за тази цел определено си трябва инвестиция в гримове, червила, пудри, може и без изкуствени цици айде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
..Ще ми харчи някаква си пикла за червила кремове и изкуствени цици пари и ще бъде поставяна при почти равни условия с ЖЕНА която ражда, възпитава и образова деца!???? ЖЕНАТА ТРЯБВА да ражда! Егати логиката! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
За *** съм съгласен, че трябва да се принудят да се приобщят и да започнат пълноценно да работят за обществото. Но за социално слабите семейства като цяло не съм съгласен с отношението ти. Никой не знае какви заложби се крият в гените на социално слабите семейства! Освен това, не може някой който го МЪРЗИ да полага усилия по отглеждането на деца да ползва безплатно благата създадени от децата на останалите които са инвестирали време и пари в отглеждането им! Хората без деца и тези с по едно трябва да бъдат облагани със сериозни данъци за привилегията си да боравят и умножават освободените си по този начин средства! Отглеждането на едно дете до 18 годишна възраст струва най малко 50 -70 бона! Къде е признанието за този разход? Но иначе, не се свенят да претендират че младежта била некачествена и да изискват знания и умения от децата на тези хора! Какво са вложили та да имат изисквания!? Що за наглост е изобщо да се поставя под въпрос помощта за семейства с повече от едно дете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Според мен трябва да има прогресивна ставка, ама надолу.Който взима по-малко пари - да внася повече процентово данък, а който взима повече - по-малък процент."======В такъв случай, справедливостта изисква и към признатите разходи да се подходи реципрочно в процентно отношение! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
ivan_ivanov601
преди 10 години
СТАВКАТА НА ТОЗИ ДАНЪК В ЕВРОПА Е 75 ПРОЦЕНТА.ПОРЕДНИЯ ПОПУЛИСКИ ХОД НА СТАНИШЕВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Е той нали единпреди 4 години дойде уж с тази цел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Измамните социаглисти искат да вдигнат данъците, за да може да крадат повече чрез фирмите на хармониките и обръчите! Време е некой да изхвърли боклиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Може. Ама е далече и къде по-скъпо и няма гаранции, че няма да се върнат. Ще окрадат пръстените и, току-виж, пак се додътрили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още