fallback

Съвет от специалисти - ако вземате бързи кредити, теглете над 400 лева

Потребителите да сравняват оферти на различни дружества и да сравняват лихвените проценти, препоръчват експерти

09:50 | 30.12.13 г.

Законът за потребителския кредит защитава кредитополучателите, когато теглят заем над 400 лева. Затова експерти съветват да се взимат кредити например от 410 лева. Петър Кьосев  и Лиляна Попова от PravataMI.bg коментираха пред БНТ, че най-важната информация при бързите кредити е да се знае какъв е лихвеният процент и как той може да се променя.

При кредит от 410 лв. например, потребителят в 14-дневен срок може да се откаже без неустойка от сключения договор, допълва  Кьосев. Това се пропуска от голяма част от потребителите, защото обикновено те бързат. Една от причините за теглене на бърз заем е, че не се изискват поръчители или постоянна заетост, заяви Попова.

Петър Кьосев посъветва потребителите да проверяват на сайта на БНБ дали съответното дружество фигурира в регистъра на институциите, които отпускат бързи пари. Той съветва още да се сравняват оферти на различни дружества, докато се открие най-изгодната оферта. Експертите припомнят, че трябва да се сравняват и общите условия, както и годишният процент на разходите.

Ако в условията по заема пише, че кредитополучателят няма право да подава жалба, такива уговорки са недействителни, казаха експертите. Те посочиха още, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) е институцията, към която хората могат да се обръщат при проблем.

Според Петър Кьосев има случаи при оставени празни места в договорите, после те да се допълват с клаузи, без знанието на кредитополучателя. Правата ни са еднакви, когато теглим кредит от банка и от финансова институция, която дава бързи заеми, уточнява той.

Припомняме, че проверки на КЗП установиха нарушения от страна на  небанкови институции при отпускането на бързи заеми. От страна на правителството беше направена заявка да се затегнат правилата при отпускането на бързи кредити до 400 лв. и така те да станат  същите, както и при заемите за по-големи суми.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
fallback