fallback

Присъединяване към банковия съюз на еврозоната не е приоритет за България

Хубаво е да сме вътре, но ако ползваме всички екстри, коментира премиерът Пламен Орешарски

16:22 | 19.12.13 г. 9

За България не е приоритет да се присъедини към Европейския банков съюз, заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел преди началото на последния за годината Европейски съвет, цитиран от БНР. Основната тема ще бъде отбраната и сигурността на общността.

Очаква се решение от страна на лидерите на ЕС и за банковия съюз.

Късно снощи беше постигнато съгласие за втория стълб на банковия съюз - механизъм за оздравяване и закриване на банки, който ще е отворен и за страните извън еврозоната. Тепърва предстоят преговори с Европейския парламент по темата. Ако предложенията бъдат одобрени, банковият съюз ще заработи през 2016 година.

На този етап обаче България ще следи внимателно как се развива банковият съюз, но няма да бърза да е сред първите страни, които ще се присъединят към него, стана ясно от думите на премиера.

„Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл“, коментира той.

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев също смята, че няма смисъл да бързаме към банковия съюз. „Финансовата система и банковата система в България са едни от най-стабилните. В целия ЕС ние отговаряме на по-високи критерии, отколкото повечето национални регулации“, обясни той, който също е в Брюксел за координационна среща на европейските социалисти.

Според Станишев сегашната ситуация се дължи на негативния опит, който ние имахме през 1996 година. 

Вижте още за банковия съюз във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
fallback