fallback

Правителството може едностранно да върне старата ставка на акциза за метана

От 1 януари 2014 година акцизът на природния газ за моторно гориво трябва да се повиши от 0,85 лева на 5,10 лева

20:08 | 26.11.13 г. 1

Финансовото министерство ще предложи на депутатите да върнат старите нива на акциза на природния газ, използван като гориво за превозни средства, съобщи Нова телевизия, като се позова на свои източници.

В края на миналата седмица, по време на второто четене на промените на Данъчно-осигурителния кодекс в комисията по бюджет, стана ясно, че има първоначално писмо от Брюксел, че искането за замразяване на акциза на горивата ще бъде удовлетворено. Това обаче не е окончателно решение, а официалното писмо още се бави.

По тази причина и плановете на финансовото министерство е едностранно да върне старите нива на акциза и да очаква или санкция от ЕК, или одобрение.

В края на септември Министерският съвет одобри новите ставки на акцизите на горивата. Най-сериозно е увеличението за метана – от 0,85 лева на 5,10 лева за един гигаджаул. Това трябва да стане от 1 януари 2014 година и е част от европейските изисквания за уеднаквяване на ставките в страните в общността.

Според изчисленията това ще се отрази с увеличение на цената на природния газ, използван за моторно гориво, с около 20-30 стотинки. 

Паралелно с решението за увеличението обаче правителството изпрати и писмо до Брюксел с искане да бъде замразен размерът на акцизите у нас за срок от шест години.

Предложението е заложено в Закона за акцизите, който беше одобрен от Народното събрание.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
fallback