fallback

ГЕРБ: Приходите в Бюджет 2014 са нереалистично високи

Разходите в бюджета са за социални помощи, не в подкрепа на икономическия ръст, смятат бившите управляващи

17:37 | 25.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бюджетът за догодина е измамен и разчита на изключително завишени и нереалистично високи приходи, коментира депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова по време на пресконференция във Варна, пише агенция „Фокус“. Павлова посочи, че актуализацията на бюджета за тази година е доказателство, че управляващите не могат да събират планираните приходи.

Към днешна дата събираемостта на приходите в бюджета е най-ниската за последните десет години, коментира още Павлова. 

В същото време в Пловдив депутатът Менда Стоянова посочи конкретно, че планираните приходи в Бюджет 2014 са завишени с 1,4 млрд.  лева в сравнение с тази година, като се посочва, че те ще дойдат основно от износ. Приходите в бюджета обаче са основно от ДДС и акцизи, а те не играят при износа, коментира бившият председател на парламентарната бюджетна комисия в 41-то Народно събрание.

В момента данъчните приходи са 35-38% от брутния вътрешен продукт (БВП), уточни още Стоянова, цитирана от пресцентъра на партия ГЕРБ. Ръстът от 1,4 млрд. лева би означавал процентното съотношение на данъчните приходи спрямо БВП да стигне 50 на сто, което е много трудно и е основен риск в приходната част на бюджета, категорична бе тя. 

Според Лиляна Павлова пък първият бюджет на правителството на Пламен Орешарски е разходно ориентиран. „Разходи, базирани на нереалистични приходи, могат да доведат до фискално дестабилизиране на държавата, което създава рискове за валутния ни борд”, допълни обясни тя.

Разходите са заложени за социални плащания, а не за икономически растеж и създаване на добре функционираща икономика, е позицията на ГЕРБ, изказана и в Пловдив, и във Варна.

Бившите управляващи се притесняват и от управлението на резерва за капиталови разходи, чийто размер е над 500  млн. лева.

„Отнема се възможността на парламента като законодателен орган да разпредели тези средства по ресори. Явно целта е една – „порциите” да се разпределят в партийните централи, а не от министерствата по експертен начин“, заяви Павлова.

Относно планирания дълг от 4 млрд. лева тя коментира, че той е реален и допустим, когато се инвестира в икономика, икономически растеж и заетост.

„Бюджетът предвижда достигане до тавана на дълга. За шест месеца правителството е взело дълг в размер на 1 млрд. лева и планира да вземе още 4 млрд. лева. Това обаче не дава увереност, че ще се създаде икономически растеж. Много непрозрачен е и начинът, по-който правителството планира да вземе заем”, допълни Лиляна Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
fallback