IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Готви се "спасение" за видимо безпроблемния банков сектор

Мерките, които управляващите готвят за банките, все още не са публикувани, но вече предизвикват множество коментари

10:06 | 02.11.13 г. 34
Кр. Станчев: Готви се "спасение" за видимо безпроблемния банков сектор

Пазар и доброволност

Следващата уловка е с така наречения "пазарен механизъм" за определяне на лихвите по кредитите. Предложените законодателни идеи не са пазарни, а механизмът е по-скоро ехо от централното планиране.

Пазарът е място, на което хората използват онова, което имат, за да се сдобият с онова, което искат. И първото, и второто имат цена. Сделките са доброволни. Но тогава, когато хората придобиват нещо, което желаят, жертват онова, което имат и буквално, и отказвайки се от неговата алтернативна употреба.

Същото е и с банките, с пазара на кредити. Хората спестяват и търсят заеми - най-често без каквато и да е принуда. Лихвеният процент за кредитополучателите е цената на желанието им да получат определени пари (ресурс, вещ) днес, а не в някакъв момент в бъдещето.

Лихвените проценти в България и Люксембург (или Швейцария) са различни, защото хората тук и там притежават различни по обем и цена неща. Тук по-малко, отколкото там. Хората тук имат по-малко, отколкото там, защото никой никога за последните няколкостотин години не е национализирал онова, което хората притежават. Затова тук лихвите по кредитите са по-високи, а там тези по депозитите - по-ниски. Към това се добавя и т.нар. политически риск - вероятността представителите на народа да се намесят и да оплескат нещата.

В Швейцария това не се е случвало последните 700 години, в Люксембург - последните 100.

Кредиторите работят с добре записани и надеждно пазени права на собственост и регистри, няма мошеници, които с помощта на държавни служители променят нотариални актове, и няма нотариуси, които да освидетелстват сделки с недвижимо имущество на такива видни личности като президента и главния прокурор. (Впрочем на последния автомобилът се оказа краден.)

В тази ситуация замисълът е тук да се прилагат приблизително същите лихвени проценти. При това не се отчита посочената особеност на натрупването на богатство. Народните представители претендират, че лихвите EURIBOR или LIBOR са пазарни, обективни, не подлежат на манипулация (в момента се водят разследвания и вече има наказани банки) и са по-добри от практиката в България. Това обаче не е така.

БНБ и договорите между банки и длъжници

Предложението е подобно на една законова разпоредба от началото на 1990-те, която гласеше приблизително така: "пазарен лихвен процент, определен от БНБ". Една от тайните на упражнението обаче е, че БНБ по закон и логика не може да определя лихвените проценти, т.е. замисълът е някой друг да прави това.

Междувременно лихвените проценти в Европа със сигурност ще тръгнат нагоре поради дълго продължилото изкуствено поддържане на ниски лихви от ЕЦБ. Друго лицемерие в предложението е "отпадането" на такси за обслужване, на лихви за ранно погасяване на кредита и възможността за актуализация на условията (лихвите) по кредити.

Премахването на таксите има смисъл, само ако някои си мисли, че работата на банките е безплатна. Понеже тя не е, разходите по обслужване на кредити ще трябва да се включат в лихвите. Това ще е допълнителна причина за вдигането им. От това не печели прозрачността, а в допълнение страда и конкуренцията между банките.

Фиксирането на лихва е възможно по принцип, но на нива, достатъчно високи, за да покрият всички възможни рискове за дълъг период от време. Ако това се случи в пълен размер, банките най-вероятно ще престанат да сключват договори за кредитиране. 

Няма човек или правителство (да не говорим за народни представители), които могат да предвидят какво ще се случи след 10, 20 или 30 години (каквито често са сроковете по жилищни заеми). Затова и съществува правилото за предоговаряне на лихвите.  Отново при взаимно съгласие.

Една от възможностите е длъжникът да върне по-рано парите. Сега в много от случаите той трябва да плати на банката по-ранното приключване на договора с минимална лихва по останалите плащания. Смисълът на това правило е, че то компенсира лихвите по депозитите на спестителите, които банката вече е заделила, сключвайки съответния договор, за да осигури ресурс за отпускането на кредита.

В привидното желание народните представители да се пишат приятели на избирателите се стига до абсурда банката да няма възможност да събира вземания от длъжника отвъд размера на реализираното обезпечение. Заблудата тук има две страни: хем има претенция, че са защитени длъжниците, хем се твърди, че загубите са "за сметка на банките".

По косвени данни може да се предположи, че става дума за защита на под сто длъжника по жилищни заеми, някои колеги предполагат, че случаите, незащитени от посочения чл. 444, т. 7 на ГПК, са около 20. Тъй или иначе, заради тези длъжници вероятно ще повишат лихвите по кредитите на 180 хиляди изрядни платци и ще бъдат намалени лихвите на над 3 милиона спестители.

В идеите на народните представители е конструирана и клопка за БНБ. Тя трябва да следи за пренаписването на договорите за заем в кратки срокове - за договорите по депозитите не се говори, да провери клаузите по тях за неправомерност за около месец и да отнема лиценз при три жалби срещу банка.

Видно е с невъоръжено око, че ако законът бъде приет, ще възникне пазар на жалби срещу банки и онези, които са по-бързи да очернят конкуренцията, ще спечелят. Не се вижда обаче, че целта на упражнението е да се обвини БНБ в несправяне с работата.  

Централната банка си върши добре работата според всички международни стандарти, според статистиката на лошите кредити и спестяванията, и според доверието, което българските граждани имат на банковата система.

Какви са мотивите на народните представители засега никой не знае; онези, които работят по проектозакона, казват, че не са го виждали.

В едно телевизионно предаване, най-отявленият поддръжник на длъжниците - Йордан Цонев твърди, че имало социологическо изследване, което убеждавало народните представители "да направят нещо". Никой не е виждал това изследване.

Но дори и да го има, от него едва ли може да се правят каквито и да е изводи. Защо?  Защото всяко изследване би показало, че хората (включително високо-моралните народни представители) биха предпочели да вземат повече, но да върнат по-малко.

Как точно ще реагира системата, тепърва трябва да се анализира. Много е вероятно да зачестят измамите, необслужените заеми да се увеличат, а спестяванията да намалеят. Един от начините банките да намалят риска за себе си е да се пререгистрират като филиали. Това ще улесни износа на спестявания.

Тази перспектива е противоположна на икономическата устойчивост, която Гечев иска да преподава на студентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 12 rate down comment 2
al64ad
преди 10 години
Мхм ,тази "поръчкова" статия е доста сериозно предупреждение .От последния абзац си прозира директната заплаха .........Пък и някак си не върви да излезе хитрото арменче /като при случката с 10 тте процента върху лихвите/ и да каже директно някои неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
komisarq
преди 10 години
"По косвени данни може да се предположи....... за защита на под сто длъжника по жилищни заеми, някои колеги предполагат, че случаите, незащитени от посочения чл. 444, т. 7 на ГПК, са около 20". Само да отбележа, че незнам какви са тези косвени данни, но реално в момента длъжници физически лица към Банките с ипотечни кредити, които са "съдебни" в страната са със сигурност много над 20 000 лица. Незнам на колко от тях обезпечението ще покрите дългът към Банката, още повече че след "съдебни" действия дългът им се увеличава с поне 7-8%, за държавни такси и юрисконсуктско възнаграждение. Като цяло обаче, г-н Станчев е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ох... имам чувството, че България е едно от последните места в слънчевата система, където някой "отговорен фактор", воден от безкористен порив, ще отвори конструктивен и информативен дебат по въпроси, които засягат права и интереси на гражданите. Колкото по-объркани, дезинформирани, "притиснати", толкова по-добре за "факторите" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Шегата на страна, но не мислиш ли, че така поставен въпросът за банките е изключително безмислен? Защо никой не каже на хората, какъв да речем е консенсуса в науката, за мястото на банките в обществения ред и за функциите, които са им вменени? И ако се приеме това за база на която да се стъпи, вече да се види кое и как се случва в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
... на "правилните клиенти" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
хе-хе-хе, спрямо тези, които не са в "списъка" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Спрямо кои клиенти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Те са бизнесмени Лъки. Плащат си и си търсят услугата.Нормално. От тяхна гледна точка управляващите биха им играли "ляво" ако ограничат манната им за която са платили /по един или друг начин/! Обаче ...НИКОГА не бива да се заиграват прекалено със СУВЕРЕНА на една държава щото може да докарат на власт някой нов Филип IV Хубави ! Всяко щавене трябва да си има граници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Аз все си мисля, че всеки знае, че положението на банките спрямо клиентите НЕ Е равнопоставено. Обаче от някъде все изникват защитници на банките - тези "гавроши на съвременния капитализъм" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Къде е нашия Филип IV Хубави да им разясни проблематиката! :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още