IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Готви се "спасение" за видимо безпроблемния банков сектор

Мерките, които управляващите готвят за банките, все още не са публикувани, но вече предизвикват множество коментари

10:06 | 02.11.13 г. 34
Кр. Станчев: Готви се "спасение" за видимо безпроблемния банков сектор
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 42 rate down comment 5
todortk
преди 10 години
5. Не трябва да е позволено да се въвеждат такси, които са процент от сумата на кредита или оставащата главница. Такива такси са реално надбавка към лихвата и ако искат банките да си ги калкулират в лихвата, а не като отделна такса (която след това да могат едностранно да променят).6. Обезпечението за това е обезпечение - след като банката го е приела, то следва да е достатъчно за погасяване на кредита. Ако цената на обезпечението падне под цената на кредита, проблема е на банката, а не на кредитополучателя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 7
todortk
преди 10 години
Статията определено е поръчкова или поне в по-голямата си част :1. Спестителите в българия са малко. Няма шанс по време на криза депозитите на населението като цяло да се увеличават. Увеличават се на тези които притежават много пари и не ги инвестират. Тоест на 1% от хората. Най-често са същите, които притежават и банките.2. Цената на "управлението на кредита" не може да зависи пряко от размера му. Какво повече има да се управлява на кредит от 10000 лева в сравнение с кредит от 1000 лева?3. В статията точно е казано - " Лихвеният процент за кредитополучателите е цената на желанието им да получат определени пари (ресурс, вещ) днес, а не в някакъв момент в бъдещето". Практиката след сключване на договорите, банките да променят едностранно и непрозрачно договорената цена трябва да бъде прекратена.4. Таксите за предсрочно погасяване и за отпускане, трябва да отпаднат, за да има реална конкуренция между банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 11
drakobg
преди 10 години
Даже и Бойчо Курдисания от Калугер-махала, че готвените промени са в унисон с изисквания на европейска директива по въпроса с ипотечните кредити, само Кр.Станчев и ИПИ не разбраха.Аман от поръчкови мнения.Колкото и да рИват банкСТерите, лихвите по кредитите ще се вържат към Еурибор, а за да има реална конкуренция между банките, а не закрепостяване на кредитополучателите, максималната наказателна лихва за предсрочно погасяване ще е 1%, и то за ипотеки с фиксирана лихва, а не както до сега 5% от остатъка по главницата.А и да не забравяме, че има паричен мултипликатор и за 1 лев депозит банките отпускат до 9 лева кредит от въздуха, да не се притесняват чак толкова за депозитите на гражданите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 31
LuckyYou
преди 10 години
Войната между най-голямата и най-могъща мафия в България (еврейската мафия - банковата!) и правителството започна. Очаквайте още няколко хиляди такива поръчкови статии с доводи за това видиш ли колко било лошо кредитополучателят например да може да си погаси предсрочно заема. Еми как няма да е лошо - нали няма да има лапачка! Такава война е безмилостно жестока - истинските кръвопийци на народа - банките, няма да се дадат без бой, и лобират, плащат, поръчват, пишат, заливат с помия и още куп неща колкото могат. Само и само да запазят статуквото и да продължат да задушават и смучат кръв! ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ Е ТОВА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още