fallback

Здравният министър обмисля да сезира прокуратурата заради Дянков

Причината са извадените около 1,5 млрд. лева от бюджета на НЗОК

17:24 | 29.10.13 г. 3

Здравният министър все по-сериозно се замисля ведомството й да сезира прокуратурата за извадените около 1,5 млрд. лева от бюджета на НЗОК, съобщи Таня Андреева.

Както е известно, по времето, когато финансов министър беше Симеон Дянков, парите бяха извадени от бюджета на касата и бяха прехвърлени във фискалния резерв.

Бюджетът на НЗОК е на червено и засега не са осигурени всички средства за разплащането на дейностите на болниците до края на годината. Според Андреева, ако парите са били оставени в бюджета на НЗОК, сега положението щяло да бъде различно.

Андреева обясни, че до края на ноември ще реши дали да сезира прокуратурата за действията на Дянков. Здравният министър пое ангажимент да се намерят необходимите средства за лечебните заведения.

"Ще се намери целият финансов ресурс, за да се разплатят 100% от дейностите на лечебните заведения до края на 2013 година. В момента това правят финансистите – търсят откъде. 80 процента са осигурени", каза Андреева.

Според най-песимистичния вариант, от 104-те милиона в разходната част на бюджета на НЗОК за 2014 г., ще се доплати разликата. Проблемът е, че в края на годината много трудно се търси и намира финансов ресурс, за да може такъв тип дефицити да бъдат компенсирани, заяви министърът.

Тя подчерта, че ситуацията е била предизвестена, защото бюджетът на НЗОК е бил направен за седем месеца и резервът се отблокирал много рано.

"Аз мога да поема ангажимент лечебните заведения да получат в пълен размер изработената дейност, независимо че част от тях вече имат и надлимитна дейност - това е един допълнителен ресурс, който ще трябва да се изплати", каза още здравният министър. Според нея касата работи с немалък ресурс, но той не е управляван достатъчно добре.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
fallback