fallback

Д. Спасов: През 2014 г. ББР ще кредитира новостартиращи предприятия

Подготвя се стратегия, която ще „рестартира“ финансовата институция

10:45 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През 2014 година ще бъдат кредитирани новостартиращи малки и средни предприятия, заяви  пред БНТ главният изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР) Димо Спасов.

Тенденцията да се увеличават лошите ипотечни кредити ще се запази, докато при необслужените потребителски заеми и тези на предприятията тенденцията постепенно се обръща и в близко бъдеще очаквам те да намаляват, прогнозира Спасов.

Банкерът е оптимист, че изходът на кризата в Европа ще повлияе върху българската икономика и „бавно и постепенно фирмите ще вземат глътка въздух“. Той припомни, че ББР трябва междувременно да ги подпомага.

Димо Спасов коментира и решението на правителството от миналата седмица за държавните гаранции и заеми през 2014 г. Държавните гаранции, които ще бъдат издадени, са по заемни споразумения до 157 млн. лв за финансирането на газовата връзка България-Гърция. Новите външни заемни споразумения на ББР с Европейската инвестиционна банка ще достигнат 300 млн. лв.

Изпълнителният директор на ББР поясни, че средствата ще бъдат използвани целево. Ще бъдат кредитирани основно малки и средни предприятия. Акцентът ще е върху новостартиращи предприятия, което е нещо ново в политиката на банката. Ще се финансират иновации, занаятчии, самонаети лица в земеделието.

В момента се прави „рестарт“ на ББР, за да се превърне от типично търговска банка във финансова институция, която подкрепя развитието на бизнеса, поясни  Спасов. Именно държавната гаранция ще е финансовият инструмент, с който ще бъде изпълнена тази цел и предприятията ще бъдат финансирани при атрактивни условия, разясни той.

Банката разработва нова стратегия за дейността си, която предстои да бъде одобрена от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 09.09.22 г.
fallback