fallback

Сметната палата завери с резерви отчета за дейността на 2 министерства

Одиторите имат резерви и към отчетите на БАН, 5 държавни висши училища и 23 общини

13:48 | 15.10.13 г.

Във финансовите отчети на БАН за миналата година има съществени отклонения, които не дават вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на организацията, става ясно от отчета за извършения одит на Сметната палата.

Въпреки установените нередности, финансовият отчет на академията е заверен, макар и с „резерви“. В същото положение са и Министерството на земеделието и храните и Министерството на здравеопазването, 5 държавни висши училища и 23 общини. 

Земеделското министерство например е забавило предаването на отчета за дейността си през миналата година, а констатираните нередности се отнасят до касовото изпълнение на извънбюджетните сметки и фондове и са съществени по характер, става ясно от публикуваните на сайта на палатата отчети

Институцията е заверила финансовите отчети със забележка за извършени нарушения на повечето министерства, Народното събрание и Министерския съвет, както и на органи като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Голям е и броят на общините, чиито отчети за дейността са заверени с обръщане на внимание, отчитат още от Сметната палата. Одиторите препоръчват допълнително подпомагане и контрол за подобряване на финансовата им отчетност.

Без забележки са заверени отчетите на Президентството и на НСО.

Отказ за заверка има само по отношение на документацията на община Септември. Мотивите са, че са констатирани отклонения, които са съществени по стойности и по характер, не дават вярна и честна представа за отразената финансова и нефинансова информация и биха повлияли на потребителите на информацията.

Сметната палата отказва да изрази становище по годишния финансов отчет за 2012 г. на омбудсмана поради липса на документи (иззети от органите на прокуратурата по сигнал на омбудсмана), във връзка с което не е възможно да се получи разумна степен на сигурност за изразяване на становище, посочват от институцията.

Сметната палата е извършила одит на годишните финансови отчети за 2012 г. на 211 бюджетни организации, от които 42 министерства и ведомства, 131 общини, БАН и 36 държавни висши училища.

Финансовите одити на годишните финансови отчети са едни от четирите вида одити, които осъществява Сметната палата. „Финансов одит“ е изразяване на независимо мнение доколко годишният финансов отчет на предприятието дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество в съответствие с идентифицираната обща рамка за финансова отчетност. При него не се изследват обществени поръчки, управленски решения, целесъобразност и др., а дали се спазва счетоводното законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 11.09.22 г.
fallback