fallback

България ще получи финансова помощ от ЕС за бежанците

Освен финансова подкрепа, страната очаква съдействие и по линия на ФРОНТЕКС

10:10 | 09.10.13 г.

България ще получи финансова и експертна помощ за справяне с проблема с бежанците, решиха на съвет в Люксембург вчера министрите на вътрешните работи от Евросъюза, съобщи БНТ.

Засега е взето политическото решение за това, а подробностите ще се уточняват в следващите седмици.

Като страна - една от най-засегнатите от проблема с бежанците, освен финансова, ще получи и помощ по линия на ФРОНТЕКС - агенцията за охрана на външните граници на Европейския съюз.

Друга важна тема на съвета беше писмото отпреди няколко месеца на вътрешните министри на Австрия, Великобритания, Холандия и Германия, които се оплакват от "социалния туризъм" на бедните източноевропейци. Вътрешните министри искат Европейската комисия да вземе мерки. Днес еврокомисарят Вивиан Рединг им каза, че правото на свободно придвижване не подлежи на промяна, а държавите сами могат да наказват тези, които злоупотребяват със социалните им системи. Според Рединг броят на "социалните туристи" е незначителен.

"Три четвърти от европейците, които се преместват в друга държава, отиват там, за да работят. Това означава, че те допринасят към системите на страните-членки, те не са тежък товар за тях. Възможността за злоупотреба е много малка", подчерта еврокомисарят по правосъдие и основни права.

Въпреки това тази възможност съществува и за да избегне злоупотребата, Европейската комисия предлага на страните-членки различни действия, които могат да бъдат предприети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 07.09.22 г.
fallback