fallback

България ще обменя данни с островите Джърси и Гърнси в данъчната сфера

Финансовият министър Петър Чобанов ще води преговорите по споразуменията

14:15 | 02.10.13 г. 1

Правителството одобри на днешното си заседание проектоспоразуменията с островите Джърси и Гърнси за обмен на информация по данъчни въпроси, предаде пресслужбата на Министерския съвет.

С решението кабинетът упълномощава министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише споразуменията при условията на последваща ратификация.

Островите Гърнси и Джърси са коронно владение на Великобритания и са сред най-големите офшорни финансови центрове в Европа, посочва се в съобщението.

Проектите на споразумения предвиждат обмен на информация "по запитване", т. е., чрез отправяне на молба до другата администрация за събиране на данни по конкретен случай.

Към момента обменът на информация в областта на преките данъци с държави извън Европейския съюз се осъществява чрез действащите спогодби за избягване на двойното данъчно облагане, припомнят от пресцентъра на кабинета.

Споразуменията ще бъдат сред първите за България за обмен на данъчна информация в областта на преките данъци. Страната ни не счита за целесъобразно сключването на Спогодби за избягване на двойно данъчно облагане с Гърнси и Джърси, основно поради наличието на преференциални данъчни режими в тяхното законодателство, уточняват от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
fallback