fallback

Чобанов: Стремим се към по-малък дефицит и икономически растеж от 1,8%

Поддържане на фискална дисциплина, без да се осигуряване растеж не е устойчива политика, смята финансовият министър

12:28 | 28.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

„През следващата година ще се стремим към по-малък дефицит в сравнение с тази година, но без да го превръщаме в идея-фикс“, каза в отговор на въпрос министърът на финансите Петър Чобанов във Враца.

Там той днес участва в работата на двудневното съвещание с кметове на общини, издигнати или подкрепени от БСП. Срещата е организирана от Националния съвет на партията и в нея участват министри и народни представители от Коалиция за България.

Министър Чобанов трябва да представи в днешното работно заседание, което е закрито за медиите, основната рамка на бюджета за следващата година. Преди това той отказа да коментира параметрите на бюджета пред журналисти с мотива, че това ще стане, когато те бъдат уточнени и приети от Министерския съвет, предава БТА.

Според него отсега за бюджетната рамка за 2014 г. е  ясен стремежът към по-малък дефицит и растеж от 1,8 на сто. Финансовият министър посочи, че търсенето на намаляване на дефицита е свързано с редица европейски и национални правила и ограничения, а през следващата година се очаква да влязат в сила и нови фискални правила в Европейския съюз.

„Ще покажем ясно, че вървим по пътя на фискалната консолидация, но няма да я превръщаме в самоцел, а в рамките на възможното и правилата, с ясни приоритети, ще рестартираме икономическия растеж“, допълни министър Чобанов.

Той отбеляза, че колкото и да се поддържа фискалната дисциплина, без да се осигуряване растеж - такава политика е неустойчива във времето. Според него поставената в бюджета за 2014 г. цел за растеж от 1,8 на сто е амбициозна и за постигането й правителството ще търси възможности не само през бюджета, но и с приемането на редица закони за подобряване на бизнес средата, за достъпа до обществени поръчки, както и чрез антимонополно законодателство.

Финансовият министър допълни, че се очаква това да доведе до оставането на допълнителен финансов ресурс у хората, съживяване на потреблението, нормализиране на бизнес средата и връщане на вътрешните инвестиции. Попитан заложено ли е в бюджета повишаване на минималната работна заплата, министър Петър Чобанов отговори, че въпросът се обсъжда в Тристранния съвет. „Конкретните параметри ще бъдат уточнени допълнително, но мисля, че можем да си позволи и икономиката, и бюджета едно подобно увеличение. То е необходимо и за хората“, каза министърът пред БНР. 

По-рано от думите на лидера на БСП Сергей Станишев стана ясно, че той няма притеснение за приемането на бюджета от парламента, ако той работи така както през последните 3 дни. „Парламентът няма да работи както през последните три дни“, категоричен беше Станишев. Заседанието във Враца продължава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
fallback