fallback

Кабинетът одобри режима за касова отчетност на ДДС

Мярката ще облекчи малките фирми, като позволи разплащане към бюджета при плащане по доставката

15:49 | 25.09.13 г. 2

Министерският съвет одобри въвеждането на нов специален режим за касова отчетност на данък  добавената стойност (ДДС).

Промяната е предложена в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност и се предлага за одобрение от Народното събрание, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Специалният режим цели подпомагане на малките предприятия, които срещат затруднения при плащане на ДДС към бюджета преди да са получили плащане по извършените от тях доставки на стоки и услуги от клиентите си.

Отчитането на ДДС по специалния режим за касова отчетност ще позволи  разплащане към бюджета при плащането по доставката от клиентите. При прилагане на този режим правото на приспадане на данъчен кредит за данъчно задължените лица, които го прилагат, ще възниква от момента, в който ДДС върху доставените им стоки или услуги е платен на техния доставчик.

Режимът не е задължителен - малките и средни предприятия имат право да направят избор за неговото прилагане.

Режимът може да се прилага от малки и средни предприятия, които не са достигнали максималния праг на облагаемия оборот до левовата равностойност на 500 хил. евро. Облагаемият оборот трябва да е реализиран за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец. Друго изискване е доставките по режима да са с място на изпълнение на територията на страната.

Със законопроекта са предложени изменения, свързани с доставките на стоки при условията на финансов лизинг. Регламентирани са критерии в кои случаи сделката по лизингови договори следва да се приравни на придобиването на стока.

Регламентирани са и нови правилата за формиране на данъчната основа при бартер, дерегистрация, внос и безвъзмездно подобрение при прекратяване на договор за наем.

Срокът, в който регистрираното лице може да упражни правото да приспадане  данъчен кредит за наличните към датата на регистрацията активи, се увеличава от 3 на 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
fallback