fallback

Поне 1,5% от БВП за отбрана поиска Плевнелиев

Намалените бюджети на институциите в сектор "Сигурност" могат да доведат до застрашаване на националната сигурност, смята той

13:14 | 11.09.13 г. 1

Президентът Росен Плевнелиев апелира да се осигури необходимото финансиране за сектор "Сигурност" и за отбрана, за да може всеки правилно да планира и да изгражда способности в интерес на нацията.

Държавният глава каза това в словото си на XI-та Международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения" в София, предаде БТА.

1,5% от БВП за сектор "Сигурност"

Според президента е добре да се върнем към вече приетите решения, заложени и в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, и да се осигури необходимото финансиране от не по-малко от 1,5 процента от БВП за отбрана, както и да се осигури необходимото финансиране на ДАНС и другите служби.

„Нека да си даваме сметка, не само България, но и други страни от ЕС и НАТО, че намалените поради икономическата криза бюджети на отделните институции в сектор "Сигурност" могат да доведат в дългосрочен аспект до застрашаване на сигурността на нацията и на европейските граждани“, посочи Плевнелиев.

По думите на президента сме свидетели на една драматична и много динамична промяна в средата за сигурност, която може би е уникална в цялата история на човечеството и тя е провокирана от глобални трансформации, които текат, каза президентът Плевнелиев. „В съчетание с появата на нововъзникващи заплахи и рискове, тези промени се характеризират и с все по-голяма непредсказуемост“, посочи той.

За конфликта в Сирия

Във връзка с кризата в Сирия Росен Плевнелиев каза, че е важно България да има единна позиция. Той заяви, че работи за формирането на единна позиция на страната ни по кризата в Сирия, която той очаква да е готова до края на идната седмица, преди участието му в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Росен Плевнелиев коментира, че позициите на президента и на правителството по Сирия са много сходни и изрази убеденост, че следващата седмица на ниво президент и правителство ще има обща позиция. "Имаме много сходни позиции с правителството, с министъра на външните работи, с премиера по оценката на България във връзка с кризата в Сирия. Убеден съм, че следващата седмица на ниво президент и правителство ще има обща позиция", каза Плевнелиев. Той изрази надежда дебатите в парламента също да приключат и парламентът да има също решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 09.09.22 г.
fallback