fallback

Държавата е върнала ДДС за над 500 млн. лв. през август

Над осем хиляди фирми са получили дължимия данък, съобщават от МФ

16:31 | 10.09.13 г. 1

Държавата е възстановила данък добавена стойност (ДДС) за 504,5 млн. лв. през август 2013 г., а общо 8024 фирми са получили дължимия данък. Това показват данните на Националната агенция за приходите, съобщават от Министерство на финансите.

При 7530 фирми, или 94% от тях, възстановената сума е до 100 хиляди лева.

В началото на юли Министерство на финансите предприе мерки за подобряване на ефективността по възстановяване на ДДС. Те включваха стриктно спазване на законоустановените срокове за възстановяване на данъка, както и въвеждане на принцип на възстановяване на данъка по поредност на подадените справки декларации с деклариран ДДС за възстановяване.

Министерството на финансите започна и анализ на структурата на невъзстановения ДДС и причините за неговото невъзстановяване, както и да публикува ежемесечна информация за възстановения ДДС през съответния месец.

Своевременното възстановяване на ДДС е сред основните приоритети на правителството, заявени в началото на мандата. Именно размерът на невърнатия ДДС беше сред сочените причини за актуализацията на Бюджет 2013.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 09.09.22 г.
fallback