fallback

Десислава Николова: Коригирането на бюджета изпрати лош сигнал към бизнеса

Преди да правят промени, управляващите трябваше да използват други варианти, като свиване на разходи и повишаване на събираемостта, заяви икономистът

13:25 | 18.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Актуализацията на бюджета не беше необходима, коментира в ефира на Bulgaria On Air Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). По думите й управляващите е трябвало да изчакат да излязат данните за тримесечието и преди да променят основния финансов закон да използват всички други варианти, като например свиване на разходи и повишаване на събираемостта.

Тя уточни, че увеличение от 200 милиона лева в разходната част на фона на около 80 милиарда лева БВП е действително минимална сума.  От друга страна, данните от анализите на БНБ сочат, че за всеки похарчен от държавата лев ефектът върху икономиката е по-малък от един лев, коментира Николова.

Според нея с актуализацията на бюджета управляващите са изпратили лош сигнал както към местния бизнес, така и към външните пазари. Промяната на основния финансов закон е показала липсата на воля за реформи и на намерението за използване на съществуващите ресурси, допълни Николова. Прогнозите на Института за пазарна икономика са за минимален ръст на икономиката към края на годината – малко над нулата, и то при условие, че настоящите положителни тенденции в еврозоната се запазят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
fallback