fallback

Цонев: Заложените приходи в бюджета са абсолютно несъбираеми

Атака ще подкрепи отхвърляне на президентското вето, смята депутатът от ДПС

09:06 | 15.08.13 г. 22

Икономическите аргументи срещу актуализацията на бюджета не са състоятелни, убеден е председателят на парламентарната комисия по бюджет Йордан Цонев. Пред БНТ той коментира, че е абсолютно невъзможно приходните агенции да успеят да се справят и да изпълнят заложените приходи в бюджета за тази година.

На днешното заседание на парламентарната бюджетна комисия ще бъде предложено ветото да бъде отхвърлено, което означава промените в Закона за бюджета да бъдат приети във вида, в който са гласувани на второ четене.

Депутатът от ДПС поясни, че предишният финансов министър е направил прогноза, че данъчните приходи през 2013 година ще бъдат с 1,8 млрд. лева повече спрямо миналата година. За първото полугодие преизпълнението е само с 380 млн. лева. „Изоставяме с 560 млн. лева за полугодието”, изчисли Цонев.

Според него при тези темпове е невъзможно да бъдат събрани планираните приходи.

Цонев обясни, че единственото увеличение на разходите е в размер на 286 млн. лева, които ще влязат в статията „Непредвидени разходи”. Те ще бъдат харчени прозрачно – с решение на Министерския съвет, което се публикува в Държавен вестник, допълни още Цонев.

Според Йордан Цонев „Атака” ще гласуват срещу ветото на президента Росен Плевнелиев, защото обратното би означавало предсрочни избори, на които ГЕРБ ще спечели и ще се върне на власт. Водещата позиция на депутатите от „Атака” е именно такава – да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт.

Ако не бъде приета актуализацията на бюджета, ще пострада бизнесът, защото ще бъдат забавени плащанията към фирмите, обясни Цонев. Земеделците също няма да могат да получат авансово своите субсидии, защото фискалният резерв ще бъде под законово установения минимум.

Засегнати ще бъдат още мерките за намаляване на цената на тока, както и редица социални плащания, предупреди още председателят на парламентарната бюджетна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
fallback