fallback

Министрите одобриха редукция на афганистанския дълг към България

С три кредитни споразумения Афганистан е получил от София 50,6 млн. щ. д.

13:16 | 07.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министерският съвет одобри редукция на дълга на Афганистан към  България. Задълженията към България към 31 декември 2012 г. произтичат от междуправителствени кредитни споразумения, сключени през 1974 г., 1979 г. и 1986 г. и възлизат на 50,62 млн. долара., съобщи правителствената информационна служба.

От 2006 г. Афганистан е включен от МВФ в списъка на страните, отговарящи на критериите за предоставяне на средства от Програмата за намаляване на бедността и подпомагане на растежа, а през 2010 г. получава статут на "силно задлъжняла и бедна страна". В резултат кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 83,8 на сто редукция на задълженията на страната.

В междуправителствено споразумение на България и Афганистан, гласувано днес от министрите, е заложена препоръчаната от Парижкия клуб редукция на афганистанския дълг. Тя ще бъде трансформирана в  официална помощ за развитие, която ще бъде ползвана за приоритетни сектори като селско стопанство, инфраструктура, здравеопазване и образование.

Предоставянето на официална помощ за развитие е ангажимент на страната ни като държава-член на ЕС.

Постигнатата договореност дава възможност на България да изпълнява ангажиментите си в рамките на международната политика за развитие и сътрудничество, без да се изразходват средства от републиканския бюджет в реално време, се посочва в мотивите към взетото решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
fallback