fallback

Президентът върна частично актуализацията на бюджета*

Росен Плевнелиев не е съгласен с дълг да се покриват текущи разходи

14:03 | 07.08.13 г. 46

Президентът Росен Плевнелиев върна частично актуализацията на бюджета. Държавният глава обяви на специално свикана пресконференция, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг.

"Реших да наложа частично вето, тъй като подкрепям заложените 40 млн. лв. за социални мерки", коментира той, като допълни, че е против наливането на средства в нереформирани сектори. 

Президентът подчерта, че връщането на текстовете за бюджета за ново разглеждане от парламента не е прецедент и това вече е било правено в миналото от президента Желю Желев. „Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи и позиция, може да добави стойност, и да си замълчи. Вярвам, че най-добронамерено се опитвам да помогна“, беше категоричен той.

Целта на актуализацията, според правителството, е както разплащане с бизнеса и възстановяване на ДДС, така и реализирането на социални мерки, насочени към най-уязвимите групи.

"Питам на кой бизнес?", коментира обаче Плевнелиев и допълни, че не е получил ясни отговори на своите въпроси за актуализацията на бюджета. Той поиска всеки държавен орган да съобщи ясно колко дължи на бизнеса, а Министерството на финансите - да издаде справка за дължимото ДДС.

Росен Плевнелиев се обяви и против емитирането на нов дълг с цел покриване на текущи разходи. Финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план, предупреди президентът.

Плевнелиев подкрепи социалния пакет, заложен в актуализацията, включително повишаването на месечната помощ за деца с увреждания, като посочи, че то е малко и може да бъде по-високо. Държавният глава обаче беше категоричен, че не приема „аргументите и опитите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално и социално положение“.

„Искаме да знаем повече за всички разходи и за предвидения нов дълг“, беше категоричен той. Държавния глава каза, че не вижда сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа на заетостта и конкурентоспособността. Плевнелиев е категоричен, че не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката – за да живеем по-добре.

През 2010 година беше направена актуализация на бюджета и тогава аз я подкрепих като член на правителството, но тогава беше съвсем ясно всяка стотинка къде ще отиде, коментира още Плевнелиев. Той допълни, че "2013 е годината на гражданското общество и затова и сега искам да е ясно кое е министерството, което ще получи средствата от актуализацията и накъде ще бъдат насочени разходите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 11.09.22 г.
fallback