fallback

Заложеният нереален растеж е причина за актуализацията на бюджета

Дянков очакваше 1,9% ръст на икономиката, а в момента той е 0,4 на сто, коментира депутатът от БСП Дора Янкова

08:55 | 31.07.13 г. 6

Заложеният от бившия финансов министър Симеон Дянков нереален растеж на икономиката беше посочен като причина за актуализацията на бюджета от депутата от „Коалиция за България” Дора Янкова в ефира на bTV. По думите й в момента ръстът на българската икономика е в рамките на 0,4%, докато финансовият министър Дянков е очаквал ръст от 1,9%.

Янкова припомни, че служебното правителство също намали очакванията си за икономическия растеж до 1%.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче е убедена, че приходната част на бюджета е изпълнима. За нея единственият проблем е събираемостта на акцизите, не на данъците.

„През юни спрямо май има спад на събираемостта на ДДС и акцизи и отговор на въпроса защо става това трябва да дадат финансовият министър и приходните агенции”, коментира Стоянова данните за изпълнението на бюджета през юни, които са били представени по време на дебатите за актуализацията.

Менда Стоянова припомни, че Орешарски още преди няколко месеца каза, че приходите в бюджета са били подценени. „Той знаеше, че не е прав, но трябваше да го каже, защото беше в опозиция”, посочи тя.

Според нея обаче всичко зависи от приходите от акцизите. Тя отхвърли мотива, че причината за актуализацията на бюджета е емитирания дълг от ГЕРБ за плащането на субсидиите за земеделците през пролетта. Припомняме, че тогава бяха емитирани 6-месечни облигации на стойност 800 млн. лева.

Тези пари бяха възстановени от Брюксел, уточни Менда Стоянова и допълни, че средствата са във фискалния резерв, чиято стойност е 5,8 млрд. лева.

Според Стоянова заявленията, че трябват допълнителни средства, за да се разплати правителството с бизнеса, също не са основателни. Дадени бяха данни, че са останали неразплатени само 103 млн. лева, допълни тя.

Днес в Народното събрание депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за бюджета.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
fallback