fallback

Петър Кънев: Над 35 хил. ипотечни кредити са просрочени

Опасността хиляди семейства да останат без жилище е причината за мерките в защита на кредитополучатели, заяви "червеният" депутат

10:37 | 18.07.13 г. 41

По данни на Асоциацията на банките у нас има изтеглени над 160 хил. ипотечни кредита, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ зам.-председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Петър Кънев.

Депутатът от БСП допълни, че 35 хил. от тези ипотечни кредити са просрочени, като около половината от тях не се обслужват изобщо.

Именно това е причината от „Коалиция за България“ да поиска специално законодателство в защита на кредитополучателите и споделяне на риска, коментира Кънев, но допълни, че на този етап банките не приемат тази идея.

На срещи в парламентарната комисия от Асоциацията на банките са предложили други методи – като например решаването на спорове извънсъдебно в дирекция към Комисията по защита на потребителите.

Припомняме, че в последните дни в публичното пространство се заговори за защитата на потребителите на ипотечни кредити. Посочват се примери при невъзможност за погасяване на задължението, банките да продават заложените апартаментите, чиято цена обаче е по-ниска заради кризата в сектора.

В този случай кредитополучателите не само губят апартамента си, често единствено жилище, но трябва да платят разликата между продажната цена на апартамента и остатъка от ипотечния кредит.

Според банките това са единични случаи. Според управляващите обаче проблемът е много сериозен и може да стане причина хиляди семейства да останат без жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
fallback