fallback

Тютюнопроизводителите подготвят протести на три гранични пункта

Браншът иска финансовата рамка на Евросъюза за сектора да бъде предоговорена

14:44 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Протести на три гранични пункта организира утре Националната асоциация на тютюнопроизводителите, съобщи председателят на организацията Цветан Филев. Това са ГКПП „Петко Войвода“, ГКПП „Илинден“ и Дунав мост – Русе.

Производителите са недоволни от решението на Еврокомисията, Европарламента и Съвета на министрите за Общата селскостопанска политика за следващия бюджетен период (2014 -2020 г.), според което не се предвиждат европейски субсидии за произведен в България тютюн.

„Протестът е икономически, а не политически. Ние сме дискриминирани, не желаем да бъдем втора ръка граждани на ЕС“, заяви Филев.

В ЕС тютюнопроизводителите от Франция, Италия, Унгария, Полша, Румъния и Гърция получават европейски субсидии, единствено в България не е така, каза зам.-председателят на организацията Асен Кичуков.

Българските производители не са съгласни за тях да има предвидено финансиране единствено от националния бюджет, както обяви земеделското министерство вчера – че ще получат 73 млн. лв., за 2013 г., като парите са предвидени в бюджета за следващата година. Според тях субсидиите за сектора трябва да са 160 млн. лв. годишно.

Земеделците посочиха, че благодарение на тютюнопроизводството в бюджета влизат 2 млрд. лв. годишно от акциз. Там, където е възможно, са преминали към алтернативни производства и заетите в сектора са намалели от 240 хил. на 200 хил. души, но в  Южна България и в Делиормана няма как да се премине към други култури.

Последният шанс да се предоговори финансовата рамка за тютюна е през септември, когато има заседание на Съвета на министрите, заяви Кичуков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 05.09.22 г.
fallback