fallback

Емитиране на дълг - нужно ли ни е сега?

Актуализацията на бюджета в момента изглежда необоснована, смятат икономистите, потърсени за коментар от Investor.bg

14:45 | 05.07.13 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финансовият министър Петър Чобанов коментира в кулоарите на Народното събрание, че ще е необходим нов заем, за да бъде покрита дупката в бюджета и с това изказване се погрижи за дебели заглавия в икономическата преса. Той не уточни точната сума под предлог, че все още се правят анализи, но вероятно тя ще бъде в размер на около 1 млрд. лева. 

Investor.bg потърси мненията на икономисти за това нужни ли са актуализация на бюджета и тегленето на нов заем.

Калоян Стайков, ИПИ: Емитиране на дълг е обяснимо само с актуализация на бюджета

Ако се стигне до теглене на заем, то той ще бъде с нова вътрешна емисия на държавни ценни книжа, убеден е икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ). През последните години банките инвестират в такива емисии и едва ли ще има проблем. 

„На този етап лихвите по ДЦК са сравнително ниски все още. Те ще нараснат малко, но ще са на поносими нива“, допълни той. Емитирането на дълг обаче е лош сигнал за пазарите като цяло, а трупането на дълг може да доведе до отдръпване на инвеститорите. 

Много малко вероятно би било да се търси заем от финансова институция, като МВФ, например, допълни той и поясни, че това би означавало признание, че страната е пред фалит. 

Според икономиста тегленето на заем е обосновано, ако се прави актуализация на бюджета. На този етап обаче промяната в бюджета е оправдана, само ако приходите разочароват, а засега няма такива сигнали, заяви още Калоян Стайков. 

Лъчезар Богданов, Industry Watch: Защо правителството не мисли за реформи, за да бъдат преструктурирани дълговете?

Информацията, която финансовият министър Петър Чобанов и премиерът Пламен Орешарски съобщиха във връзка с новия дълг от около 1 млрд. лв., не е нещо ново. Пределно ясно е, че от известно време всеки дефицит се погасява с дълг, категоричен е Лъчезар Богданов от Industry Watch. По негово мнение трябва да се разсее това мислене, че друг път не са били правени подобни финансови операции.

Освен това обществеността не трябва да гледа на тази сума от 1 млрд. лв., като на дълг, който ще бъде емитиран наведнъж. Министерството на финансите постоянно имитира държавни ценни книжа. Това говори, че подобни операции се правят и са нещо съвсем нормално, уточни той.

Той припомни, че дълг се натрупва вследствие от харчене на пари, често неразумно. Правителството твърди, че е голям проблем със събираемостта на вземанията, а рискове се крият до голяма степен и в управлението на разходите.

"Сега нямаме фискален резерв. Фискален резерв имаше в последните месеци на управлението на Тройната коалиция, имаше и в първите 6-7 месеца от управлението на ГЕРБ. Сега няма нищо във фискалния резерв", допълни Богданов.

"Аз задавам въпроса защо правителството не мисли за реформи, за да бъдат преструктурирани дълговете?", запита риторично той.

Георги Ангелов, старши икономист oт „Отворено общество“: Актуализацията на бюджета е неаргументирана

Актуализацията на бюджета е неаргументирана. Липсва ясен, доказан аргумент, който наистина да подкрепи актуализацията и емитирането на този нов дълг от 1 млрд. лв., категоричен е Георги Ангелов, старши икономист от "Отворено общество",

"Основната аргументация за този дълг е дупка в бюджетните приходи. Около тази теза се обединиха както финансовият министър Петър Чобанов, така и министър-председателят Пламен Орешарски. Това до последно остава техният основен аргумент. Ако погледнем статистиката назад обаче, към 31-и май се наблюдава бюджетен излишък, няма никаква дупка", обясни подробно Ангелов.

"Статистиката сочи, че да – имало е сериозен спад в събираемостта в началото на годината. Но трябва да се уточни, че по време на служебното правителство събраемостта на приходите бе рязко увеличена. Спокойно може да се каже, че служебният кабинет направи възможното и с всички мерки успя да увеличи осезаемо събираемостта и по този начин да закърпи приходната част. Дори надминаха заложеното в бюджета", посочи той.

След стъпването в длъжност на министър-председателя Пламен Орешарски не бе давана ясна индикация, че има проблеми в събираемостта. "От всичко това аз си правя извод, че техният основен аргумент за актуализацията е напълно необоснован. При активност и при желание, както и служебното правителство го доказа, приходната част може да бъде изпълнена", уточни икономистът.

"Правителството казва, че ще се справи с контрабандата, а по този начин в бюджета ще бъдат влети милиарди, които преди са потъвали в сивия сектор и контрабанда. Ако предположим, че те изпълнят това свое предизборно обещание, това означава, че те ще успеят да допълнят приходите от събрани пари от контрабанда. Само по себе си това означава, че актуализация на бюджета няма да бъде нужна", аргументира тезата си Ангелов.

Според Ангелов актуализацията единствено цели да се увеличи разходната част. "Това започва да личи и от различни намеци – финансират се различни дейности. Взимането на дълг индиректно може да се насочи към държавни компании за покриване на разходи. Възможно е това да е целта – да си припомним какво се случи например преди дни с ВМЗ", припомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
fallback