fallback

Балцерович: Гражданското общество може да спре разхищаването на обществен ресурс

Най-големите икономически шокове идват заради свръхконцентрацията на политическа власт, предупреди финансистът

08:18 | 03.07.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Investor.bg

Чрез активна дейност на гражданското общество политиките, които водят икономиките към кризи, може да бъдат променени. Това заяви на лекция, организирана от Асоциация Банка на годината, полският икономист и финансист проф. Лешек Балцерович.

„В много държави политиката е деструктивна. Зад предизборните обещания на политиците стоят все по-големи разходи след изборите и това е предпоставка за възникването на криза“, мотивира се той. Икономистът призова хората да спрат да вярват на тези все по-щедри обещания в стил „Дядо Коледа“. Според него специално в България е важно обществото да осъзнава положителното влияние на Валутния борд и фискалната дисциплина.

Балцерович представи различни сценарии, които спъват икономическия растеж по света. Той посочи, че икономическите кризи, които са предизвикани от високи фискални разходи и свръхвисок дълг, забавят икономиките на отделни страни – като пример финансистът даде раздалечаването на показателите на Мексико и Испания, които в миналото са били със сходни икономически показатели.

Той предупреди, че положителното влияние на Валутния борд в България може да бъде неутрализирано с лоша фискална политика.

Икономистът се застъпи за повишаването на пенсионната възраст, включително и в България, тъй като ниската заетост и застаряващото население по принцип са предпоставка за възникването на криза, ако не се предприемат изпреварващи мерки. „Ако реформата на пенсионната система в България спре, има риск за финансовата стабилност“, посочи той.

Балцерович препоръча още да се фокусираме основно върху частните инвестиции, тъй като публичните инвестиции не са техен добър заместител. Той подчерта основното значение на икономическата свобода, върховенството на закона и опростената система на данъчно облагане, като според него е най-добре за икономиката данъците да са ниски. В същото време трябва да се контролират социалните разходи.

„Най-големите икономически шокове са предизвикани не от пазарите, а от свръхконцентрацията на политическа власт. Затова най-дълбоки са кризите в непазарните икономики“, допълни Балцерович.

Икономистът обясни, че Полша е избегнала кризата след имотния балон, тъй като превантивно е било ограничено ипотечното кредитиране. И още една благоприятна за икономиката практика: „Нямаме богати бизнесмени, които да са забогатели заради политическите си връзки. Наложихме и запазихме равно третиране на всички предприемачи“, допълни Балцерович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
fallback