fallback

Кръстьо Петков: Нужен ни е дългосрочен заем от МВФ

Има и други начини за намиране на финансиране с ниски лихви, убеден е от своя страна икономистът Лъчезар Богданов

10:31 | 24.06.13 г. 34

Необходим е дългосрочен заем от Международния валутен фонд (МВФ) за преструктуриране на икономиката, смята Кръстьо Петков. За него България е в ликвидна криза – не стигат между 20 и 60 млн. лева ежедневно, за да се правят неотложните плащания.

В ефира на БНТ той коментира, че правителството не е изнесло точни данни, а се коментира само, че „сме много зле“. Въпреки това, макроикономическите индикатори показват, че страната е в ситуацията на 1996 – 1997 година. Той посочи още, че сега, за разлика от онези години, имаме фалирали хиляди малки и средни предприятия.

Експертът коментира още, че въпреки изявленията, че бюджетът няма да се ревизира, той вече е ревизиран. Според икономистът Лъчезар Богданов обаче нещата не са толкова зле – дефицитът в бюджета е същият като миналата пролет.

„Безспорно при всяка политическата криза събираемостта на приходите е малко трудна“, призна той, но допълни, че благодарение на стабилността България има възможност да получи финансиране при ниски лихви.

„Това се видя през февруари, когато финансовият министър в оставка и при протест, успя да намери такова финансиране в рамките на ден“, заяви Богданов. Припомняме, че в последните си дни правителството на Бойко Борисов успя да емитира шестмесечни държавни ценни книжа, с чиято помощ изплати земеделските субсидии. 

При задълбочаване на кризата – замиране на инвестициите, задълбочаване на безработицата, ще се стигне и до бюджетен проблем. Икономистът подчерта още, че са необходими и мерки за подобряване на връзката между образованието и бизнеса, защото и сега се търсят определени експерти на фона на растящата безработица. 

Двамата експерти обаче бяха единодушни, че правителството не може да работи без доверие. В последните дни се появиха и опасения от действията на кабинета "Орешарски" дори и партиите, които го подкрепят. "Правителството отстъпва буквално за всяко решение и си сменя мнението от страх, че това мнение е добро", заяви Богданов, припомняйки новините от петък, когато правителството след броени часове се отказа от промените в сферата на образованието. 

"Представете си как ще реагира при тежки решения, които трябва да бъдат взимани", попита още икономиститът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
fallback