fallback

Кабинетът "Орешарски" не се отказа от наредбата за държавните финанси

Служебното правителство ограничи сумите, които държавните предприятия могат да държат в една банка

15:46 | 12.06.13 г. 9

По отношение на правилника за управление на финансите на държавните предприятия има приемственост, гарантира финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от Dnes.bg. След заседанието на Министерския съвет той коментира, че промените, въведени от служебното правителство, остават в сила. 

В срок от шест месеца дружествата ще трябва да изпълнят разпоредбите, записани в новата наредба. 

Припомняме, че в последното си заседание служебният кабинет прие наредба, която постанови, че нетната експозиция на възложител към една финансова институция няма да надхвърля 25% от паричните средства на възложителя. Тези правила се отнасят до държавните дружества, както и за предприятията с над 50% държавно участие, чийто капитал надхвърля 3 млн. лева. 

На практика промяната означава, че държавните дружества трябва да разпределят средствата си в четири банки. Наредбата постановява и как да бъде извършено това - финансовите институции ще бъдат избирани чрез търг между поне пет оферти.

В същия ден, след като промените бяха одобрени, министерствата публикуваха списък къде държавните дружества държат парите си. Преди това Марин Райков обясни, че 54% от държавните пари се държат в една банка, но отказа да уточни името й заради банковата тайна. 

В едно от първите си интервюта премиерът Пламен Орешарски коментира в ефира на БНТ, че изискването парите на държавните дружества да бъдат разпределени в четири банки може би ще спъва ефективната работа на компаниите. Той обаче допълни, че ще бъде даден шанс на този промяна. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
fallback