IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще бъде финансовото наследство на ГЕРБ?

Резервът е „изяден“, предупредиха от ДПС. От ГЕРБ сметнаха, че през 2009 година и сега – средствата са едни и същи

13:19 | 29.05.13 г. 19
Какво ще бъде финансовото наследство на ГЕРБ?

Какво наследство ще получи новото правителство след управлението на ГЕРБ, дискутираха народните представители при дебатите за избор на кабинета „Орешарски“. Една от тезите, изказвана от ДПС и БСП, беше, че се бави усвояването на средства и има опасност от загуба на пари от ЕС в края на годината.

Бившият министър, отговарящ за усвояването на европейските фондове – Томислав Дончев, коментира, че до момента няма загубена и „стотинка по европейските програми“. „Явно някой се застрахова, че до края на годината няма да се свърши нищо“, заяви още той.

Дончев не се съгласи и с тезата и с по-бавното усвояване на фондовете спрямо годините на предишното управление. „Как България е била на 14-то място по усвояване на европейски средства през 2009 година с нула евро и нула евроцента?“, попита той.

Пламен Орешарски уточни, че тази класация е изготвена от Европейската комисия и не желае да коментира нейната адекватност. Опасенията за загуба на европейски средства пък са изразени от служебния вицепремиер в кабинета на Марин Райков.

Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов коментира и състоянието на резерва, за който Лютви Местан коментира, че е „изяден“, а преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев го определи като „опоскан“.

Статистическите данни за периода 2008 – 2009 година показват, че още през юли 2009 година фискалния резерв започва да намалява и е бил в размер на 7,7 млрд. лева. В него са били включени и 1,5 млрд. лева – неизплатени, но изпълнени европейски проекти. Припомняме, че по данни на Министерството на финансите размерът на резерва е 5,4 млрд. лева.

Трябваше да признаете, че ще се наложи да се прекрои бюджета и ще трябва да бъдат намалени разходите. „Вместо това от парламентарната трибуна се обясняваше как няма криза“, смята той.

Горанов допълни още, че половината мандат на ГЕРБ е трябвало да работи по „недалновидни решения и предрешени политики“, оставени от управлението на Тройната коалиция.

Част от тези предрешени политики са свързани със социалните плащания и пенсиите. Антон Кутев от БСП контрира, че през последните години не е имало коледни добавки за пенсионерите, а на базата на „предрешените политики“ те са получавали помощ за празниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 19
vzhekoff
преди 11 години
Пий си хапчетата - парите от ЕС пристигнаха, обаче дългът е за края на лятото и си стои - като го върнеш, няма да имаш 5.3 млрд в резерва. Писалият бюджета вероятно не се е сетил, че има да плаща субсидии и не е предвидил дупка от 800 млн. :) Професионализъм в действие :) Никога, повтарям никога от Виденов насам не е имало извънредна емисия за 800 млн. в началото на годината поради дупка в бюджета. Това е заслуга единствено на ГРОБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 6
Scrooge McDuck
преди 11 години
Ей мамитото ти и ***, от къде ги взимаш тия данни, след като е 5.3 млрд.лв защо се разминавате от позитано 20 с 1.3 милрд лв. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 7
Scrooge McDuck
преди 11 години
Ей *** продажник, 800 млн.лв бяха плащания от ЕС към бюджета само че имаше закъснение от обещаното на замеделците,те искаха да им се осигурят февруари още, понай защо? Ама едва ли.....Тройната е оставила 8млрд лв но в същите тези фирми които уж ГЕРБ са затворили, по точно затворили кранчето към тези пари от 8 млрд.лв. както и това че тройната беше на власт по време на цикъл на растеж, ти малоумне ли си? или май да. Ами ако тройната не работеше на излишъци познай колко щеше да е минималната заплата, ама си *** ама. Ами касичката им е яко пълна и плюс това не са изхарчили като БСП 450 млн.лв за изборите, а държаваната субсидия от 40 мл.лв е стояла до сега на лихва, това да си го виждал някога. А БСП теглили кредити срещу ипотека на държавни земи, за да участват в изборите. хахахахаха и СЕГА ПАК ЩЕ ГО ИЗПЛАТЯТ ОТ ТВОЯ И МОЯ ГРЪБ. МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ЛЕМЕНТАРНИ И *** ЧЕ И ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ТАКИВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 31
vzhekoff
преди 11 години
И 100 минуса да ми сложите, числата са такива - изядоха 4 млрд резерв за 3.5г. и натрупаха нов дълг за още 4 млрд лв. Отделно за последните 12 месеца има нов дълг за почти 1/2 млрд евро и то към края на март. Все заслуга, пардон - подпечатано от ГРОБ и с тяхната воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 3
melon
преди 11 години
Естествено, че е изяден - вече депесарите са си го разпределили.И заменки ще чакаме и все нещо ново за крадене ще измислят.Те са креативни в това отношение.НО Аллах гледа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 42
vzhekoff
преди 11 години
В тези 5.3 млрд не влизат ли и извънредните 800 млн. взети на пожар март месец ? Ако да - значи резервът е доста под 5.3 млрд. Отделно не се знае какви скрити плащания има - след като тройната е оставила към 8-те млрд скрити плащания, не вярвам гробарите да не са направили същото :) Щяха ли да си тръгнат преждевременно ако имаха пари в касичката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Тежко наследство от предното управление имат само хора от типа на Гриша Ганчев, братя Галеви, Алексей Петров, Р. Овч.....Ти за тях ли плачеш платена балайко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 52
jelenski
преди 11 години
Трябва да проявим малко толерантност към новият кабинет и да видим резултатите от техните действия. Новото правителство трябва да се пребори с тежкото наследство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Аре най-сетне се разберете изяден ли е или е 5.3 милиарда налични към днешна дата.Щото с приказките на ДПС оставам в някакви душевни съмнения, че ако има над 5 милиарда резерв от ДПС няма да спат докато не го откраднат целия, затова и продължават да отричат наличието му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още