IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще бъде финансовото наследство на ГЕРБ?

Резервът е „изяден“, предупредиха от ДПС. От ГЕРБ сметнаха, че през 2009 година и сега – средствата са едни и същи

13:19 | 29.05.13 г. 19
Какво ще бъде финансовото наследство на ГЕРБ?

Какво наследство ще получи новото правителство след управлението на ГЕРБ, дискутираха народните представители при дебатите за избор на кабинета „Орешарски“. Една от тезите, изказвана от ДПС и БСП, беше, че се бави усвояването на средства и има опасност от загуба на пари от ЕС в края на годината.

Бившият министър, отговарящ за усвояването на европейските фондове – Томислав Дончев, коментира, че до момента няма загубена и „стотинка по европейските програми“. „Явно някой се застрахова, че до края на годината няма да се свърши нищо“, заяви още той.

Дончев не се съгласи и с тезата и с по-бавното усвояване на фондовете спрямо годините на предишното управление. „Как България е била на 14-то място по усвояване на европейски средства през 2009 година с нула евро и нула евроцента?“, попита той.

Пламен Орешарски уточни, че тази класация е изготвена от Европейската комисия и не желае да коментира нейната адекватност. Опасенията за загуба на европейски средства пък са изразени от служебния вицепремиер в кабинета на Марин Райков.

Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов коментира и състоянието на резерва, за който Лютви Местан коментира, че е „изяден“, а преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев го определи като „опоскан“.

Статистическите данни за периода 2008 – 2009 година показват, че още през юли 2009 година фискалния резерв започва да намалява и е бил в размер на 7,7 млрд. лева. В него са били включени и 1,5 млрд. лева – неизплатени, но изпълнени европейски проекти. Припомняме, че по данни на Министерството на финансите размерът на резерва е 5,4 млрд. лева.

Трябваше да признаете, че ще се наложи да се прекрои бюджета и ще трябва да бъдат намалени разходите. „Вместо това от парламентарната трибуна се обясняваше как няма криза“, смята той.

Горанов допълни още, че половината мандат на ГЕРБ е трябвало да работи по „недалновидни решения и предрешени политики“, оставени от управлението на Тройната коалиция.

Част от тези предрешени политики са свързани със социалните плащания и пенсиите. Антон Кутев от БСП контрира, че през последните години не е имало коледни добавки за пенсионерите, а на базата на „предрешените политики“ те са получавали помощ за празниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 11 години
Смешка от вчера в "като две капки вода". Имаше токов удар и коментар от Любен Дилов-син: От 6 часа имаме соц. правителство и дискотеката започна!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Наследството на ГЕРБ : http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/biudjetyt-e-na-izlishyk-za-april,151825/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 2
killmore
преди 11 години
"4 милиарда нови дългове" са за да се попълни продънената пенсионна система и да се наливат на ***. нещо в което БСП са много силни. Аз например искам моите данъци да се инвестират в неко което генерира продукт различен от топла камарка след ядене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 24
aldy
преди 11 години
Рапоня дъвка дедовия на Станишката почти 4 години. И окото му не мигна. Орешарски днес получи вот и вече почнаха упреците, че наследството му съвсем не било тежко - само фискален резерв на минимума и 4 милиарда нови дългове. Ама когато мутрата направи нещо, то е добро, защото мачкал комунистите. А него, баш комунягата с книжка на БКП кой ще го смачка като гнида? Дано такова недуразумение никога повече не се повтори. Простотията на голяма част от матрияла не е оправдание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
*** послушай Станишев в НС и там ще видиш не само свободни съчинения, а страшен пиар, страшен!И то на наш гръб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 13
JasonBourne
преди 11 години
Коя е жената на Лютвито? Не е ли Ширин? Така, че айде без свободни съчинения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
И най-странното, е че продължават да дъвчат ГЕРБ!И как работят, докато "дъвчат", наистина не е ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 2
Scrooge McDuck
преди 11 години
"Да обобщим: в правителството "Орешарски" 1.Жената на министъра на културата е министър на здравеопазването 2.Мъжа на Мая Манолова е министър. 3.Жената на Лютфито е министър. 4.За министър на проектирането бе предложен топ-аферист, а после бе заменен от другаря му по стая. 5.Министъра на околната среда е жена на осъден за източване на държавния резерв. Всеки сам да си направи изводите!!!!! яххяяххяхяяххяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхяхях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 3
Scrooge McDuck
преди 11 години
А бе ИНВЕСТОРЕ ВИЕ И ВИЕ ЛИ СТЕ *** ЗАЩО НЕ КОМЕНТИРАХТЕ ПРИКАЗАКИТЕ НА ДПС, А САМО ГИ КОПИРАХТЕ ТОВА ИСКАТЕ ДА СИ МИСЛЯТ ХОРАТА ЛИ. АМИ ДА ВИЕ СТЕ ЖЪЛТ ВЕСТНИК.ТИЯ ЖУРНАЛИСТИ ВАШИТЕ ЗА КАКВО СА УЧИЛИ ДА НЕМОГАТ ЕДНО ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ ДА ДАДЪТ И ТО ЗА БЮДЖЕТА ЛИ????????? АХАХАХХА *** ТАКИВА, ДОБРЕ ЧЕ ЩЕ ВИ ПРОМЕНЯТ И ИЗВОЛНЯТ ПОЛОВИНАТА, ДАНО ВДИГНАТ НИВОТО. УЖАС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 5
Scrooge McDuck
преди 11 години
Ах мамито ти и ***.Тия пари са преведи от ЕК още април, ***,Още малко ще кажеш че .Б.Б ги откраднал. *** И *** ПРОДАЖНИЦИ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ ЕДНИ И СЪЩИ НАПЪЛНО БОЛНИ НЕВЕЖИ. ТАКА ЛИ Е? ***. *** НЕВЕЖИТЕ СТЕ ТОВА КОМУНИСТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още