fallback

Какво ще бъде финансовото наследство на ГЕРБ?

Резервът е „изяден“, предупредиха от ДПС. От ГЕРБ сметнаха, че през 2009 година и сега – средствата са едни и същи

13:19 | 29.05.13 г. 19

Какво наследство ще получи новото правителство след управлението на ГЕРБ, дискутираха народните представители при дебатите за избор на кабинета „Орешарски“. Една от тезите, изказвана от ДПС и БСП, беше, че се бави усвояването на средства и има опасност от загуба на пари от ЕС в края на годината.

Бившият министър, отговарящ за усвояването на европейските фондове – Томислав Дончев, коментира, че до момента няма загубена и „стотинка по европейските програми“. „Явно някой се застрахова, че до края на годината няма да се свърши нищо“, заяви още той.

Дончев не се съгласи и с тезата и с по-бавното усвояване на фондовете спрямо годините на предишното управление. „Как България е била на 14-то място по усвояване на европейски средства през 2009 година с нула евро и нула евроцента?“, попита той.

Пламен Орешарски уточни, че тази класация е изготвена от Европейската комисия и не желае да коментира нейната адекватност. Опасенията за загуба на европейски средства пък са изразени от служебния вицепремиер в кабинета на Марин Райков.

Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов коментира и състоянието на резерва, за който Лютви Местан коментира, че е „изяден“, а преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев го определи като „опоскан“.

Статистическите данни за периода 2008 – 2009 година показват, че още през юли 2009 година фискалния резерв започва да намалява и е бил в размер на 7,7 млрд. лева. В него са били включени и 1,5 млрд. лева – неизплатени, но изпълнени европейски проекти. Припомняме, че по данни на Министерството на финансите размерът на резерва е 5,4 млрд. лева.

Трябваше да признаете, че ще се наложи да се прекрои бюджета и ще трябва да бъдат намалени разходите. „Вместо това от парламентарната трибуна се обясняваше как няма криза“, смята той.

Горанов допълни още, че половината мандат на ГЕРБ е трябвало да работи по „недалновидни решения и предрешени политики“, оставени от управлението на Тройната коалиция.

Част от тези предрешени политики са свързани със социалните плащания и пенсиите. Антон Кутев от БСП контрира, че през последните години не е имало коледни добавки за пенсионерите, а на базата на „предрешените политики“ те са получавали помощ за празниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
fallback