fallback

Орешарски: Забавянето на правителството удря икономиката

Трябва нов подход към бизнеса, смята номинираният за премиер в евентуално правителство на БСП

14:22 | 13.05.13 г. 10

Забавянето на формиране на правителство ще задълбочи негативните тенденции по отношение на икономиката и финансите, коментира Пламен Орешарски пред телевизия Bulgaria On Air. Той сметна, че "дефицитът само за първите три месеца е 800 млн. лева", а фискален резерв практически няма или е много малко.

Припомняме ви, че към началото на април фискалният резерв беше в размер на около 4,7 млрд. лева, по думите на служебния министър Марин Райков. В него обаче влизат Сребърния фонд и фонд „Козлодуй“, които са целеви, обясни  днес бившият зам-финансов министър в кабинета "Костов".

Пламен Орешарски заяви още, че дългът расте, стопанската активност видимо се свива и нямаме много време, като общество. Първото нещо, което трябва да направи новото правителство е нов подход към бизнеса, категоричен беше той и допълни, че административно-силовият натиск, на който бяхме свидетели последните години доведе до проблеми при големите фирми, закриване на множество средни и малки предприятия и обезсърчи стопанската предприемчивост и инвестициите. 

С над 40 на сто са свити вътрешните инвестиции, при чуждите ситуацията също е изключително сериозна  - и те са на изключително ниско равнище.

Според кандидата за премиер на БСП правителство, което ще продължи досегашните политики, ще е пагубно за страната. "Ако не се смени подходът, то това ще задълбочи кризата", заяви Орешарски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
fallback