fallback

Над 2 млн. лева корпоративен данък внесе най-големият платец в София

60% от данъчните декларации по Закона за корпоративно подоходно облагане в столицата са подадени по електронен път

13:08 | 25.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големият платец в София е внесъл 2,2 млн. лева корпоративни данъци, съобщиха от столичното поделение на Националната агенция по приходите. Дружеството работи в областта на финансовите услуги, сочи още справката на данъчните.

Челната тройка се завършва от две дружества, чиято основна дейност е свързана с търговия. Всяко едно от тях е внесло корпоративни данъци в размер на малко над 1,5 млн. лева. Общо бизнесът от обхвата на софийската дирекция на НАП (София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград) е платил 140,6 млн. лева корпоративен данък до края на месец март.

В НАП-София през тази година са внесени близо 167 хил. данъчни декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Почти 60% от тях са внесени по електронен път, като при това положение се ползваше 5% отстъпка върху сумата за довнасяне.

От НАП напомнят, че авансовите вноски за корпоративния данък вече се определят само на базата на прогнозна печалба, декларирана от фирмите. През годината дружествата могат да правят промени  - увеличение или намаление, на вече декларираните с годишната декларация по ЗКПО авансови вноски.

Няма срок за подаване на декларацията за промени на авансовите вноски, но промените се ползват едва след подаването й. При първоначално деклариране на тримесечни авансови вноски от новоучредени дружества, в случаите на преобразуване, декларацията се подава в срока за извършване на първата авансова вноска. Важно е да се знае, че ако след края на годината, дължимият корпоративен данък надвишава с 20% авансовите вноски, фирмите ще плащат лихви.

Освен това, дружествата, които имат нетни приходи от продажби за предходната година под 300 хил. лв., вече са освободени от авансови вноски по данък печалба. Новите фирми също са освободени от авансови вноски, но само за годината на учредяването им. Дружествата с постъпления от 300 хил. лв. до 3 млн. лв. са задължени да правят тримесечни авансови вноски, а фирмите с приходи над 3 млн. лв. трябва да правят ежемесечни авансови вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
fallback