IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се провали ГЕРБ и какво е нужно на Европа?

Тежката бюрокрация е основен проблем пред Стария континент, пише в коментар за Wall Street Journal бившият министър Симеон Дянков

09:21 | 18.04.13 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дянков: &quot;Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да подхрани икономиката си&quot;.<em> Снимка: БТА</em></p>

Дянков: "Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да подхрани икономиката си". Снимка: БТА

Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"Инфлацията и дефлацията са следствия на икономиката, а не нейна причина."--------------------Е хайде сега, откъде ти хрумна това? Инфлацията се контролира от централните банки и те имат поставени инфлационни цели. За ЕЦБ например целта е 2 и малко под 2% инфлация. За китайската ЦБ целта е по-висока. Разбира се, случва се нещата да излязат от контрол за известно време, но поддържането на нивото на инфлацията е по принцип една от целите на централните банки. За ЕЦБ това всъщност е основна цел. Така че не може да се каже, че инфлацията е следствие след като тя се контролира и поддържа съвсем умишлено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
По скоро в не доброто балансиране между дългосрочните и краткосрочни фактори за растежа . В период на криза е нормално да се свият инвестициите и да се увеличи краткосрочното потребление - те направиха обратното : увеличиха инвестициите и резнаха потреблението което политически им свали правителството . А иначе - общо взето не направиха нищо за преструктурирането на бюджетните сектори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Аз нямам проблем с теоретичната постановка, която си изложил, че кредитирането (в този му съвременен вид) създава изкривявания. Това за което намеквам е, че кредита в системата е отговорен за мн. съществена част от глобалния брутен продукт и рязкото му редуциране (за да се стигне до "твърд фундамент"), ще коства сериозно свиване на икономиката, криза със заетостта, от там тежки предизвикателства пред чисто физическото оцеляване на големи групи от хора и най-вероятно трудно предвидим и неуправляем хаос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 2
Sokratus
преди 11 години
Намаляването на цените е естествения процес! Причината затова са технологиите и тяхното развитие! Няма продукт който в своя естествен цикъл да не поевтинява! Причините за нарастването на цените са печатане на пари, природни бедствия, монополизъм и държавни регулации! (Може да има и други, не се боря за изчерпателност).Защо е наложен обратния модел (инфлационния) е интересното!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Учудвам се, че трябва да го кажа на икономисти и финансисти. Инфлацията и дефлацията са следствия на икономиката, а не нейна причина. Т.е. да казваме, че инфлацията ще доведе до ръст е малко странно, т.е. ръстта е само в паричната база, в работата, но намаляване в реалната стойност на активите. Т.е. работим повече, евентуално получаваме повече хартийки, но де факто с времето можем да си купим по-малко неща с тях. Тогава се получава още скрита инфлация, защото започваш да потребяваш продукти заместители, или такива със съмнително качество за да можеш да поддържаш стандарта си, какъвто и да е той. Т.е. освен реалната стойност, намаляваш и качеството на продуктите които ползваш. Демек имаш РАСТЕЖ (тази магическа дума) на паричната маса, РАСТЕЖ на заплатата измерена в тази база, РАСТЕЖ на труда, но реално потребяваш по-малко и по некачествено. Обяснението е доста грубо признавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Колега ето ти малко числа, а ако искасх мойесх и да ги коментираш:1. От 2000г. до 2012г. Япония има средно БВП от 0,8%. САЩ някъде двойно повече. Най-вероятно ще кажеш, че това от ДЕФЛАЦИЯТА в Япония, НО...2. Населението на Япония намалява, докато в САЩ се увеличава с около 1% на година. БВП на глава от населението е средно 0,7% и за ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ.3. Развитието на печалбата на Японските фирми е приблизително същото, като това на Американските представени в S&P 500Теорията е добре, но не е лошо и числата да се гледат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 3
Ибн ал Кан
преди 11 години
Мисля, че издребняваш:) За всеки непредубеден читател е ясно, че примерът който дадох е СХЕМАТИЧЕН и просто илюстрира в общи щрихи несъстоятелността на недъзите които вменяваш на 'дефлацията'.Има елементарни начини за съждения, наречени проекция от частното към общото.Трябваше ли да ти описвам сектор по сектор и отрасъл по отрасъл, защо в Германия или Япония може да настъпят дефлац. процеси?!"Дефлацията" е неотменен ефект на икономическото/технологично развитие.точно благодарение на него вместо да плащаш за internet 100 лв на месец сега даваш 20 лв за много по-добро к-во и ти остават 80 да си купиш .. примерно някоя книга някоя книга по икономикс ;)Последното беше шега и се надявам да не се засегнеш! :)За мен инфлацията не средство за достигане на благосъстояни в обществото!Това е ПРОСТО един метод да се разхвърли дълг в/у всеки калпак от населението! Инфлацията ДЕМОТИВИРА хората да се трудят! Елементарно е! Попитаха те: "защо да се трудя за обценяващи се хартийки!?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 2
vivankata
преди 11 години
А аз защо изобщо да работя? За хартийки които ще се обезценяват ли?И изобщо ми се струва, че не е редно да правиш генерални изводи, които се базират на инфлацията, защото тя е следствие а не причина и в това съм съгласен с г-н Дянков (за по-строга фискална политика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"всеки друг механизъм на трансмисия на капитали към икономиката е отстъпва в "пъти" на кредита като гъвкавост и скорост на реакция"----------------Да де, ама нали знаеш, че винаги едно нещо е за сметка на друго. И в случая, ако имаме предимство в скоростта, то пък имаме загуба на качество. Т.е. не се инвестира качествено - появяват се балони, неефективности и пр. А това все някой трябва да го плати един ден. Няма безплатен обяд. И затова - на който му харесва кредитната система - моля, да заповяда, но за своя сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
А иначе за: " Жаждата да изконсумираме всичко де що мърда сега и на момента е убийствена и за природата..." си прав и вярвам, че няма разумен човек, които да не отчита този ефект ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още