IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли дилема финансова стабилност или социални мерки?

Връщането на икономиката в български ръце, добро управление на фондовете и премахване на монополите ще спасят икономиката, смятат политическите партии

11:06 | 11.04.13 г. 24
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Тодоров посочи още, че „средствата от ОП „Развитие на човешките ресурси“ трябва да бъдат насочени в смислени проекти, не да има усвояване, а истинско инвестиране“. За него тази програма не работи, защото са изградени „кухи схеми с ваучерите“ и директно се губят пари.

„Докога ще затягаме коланите?“, попита обаче представителят на "Атака" Димитър Димов. Според него е нужно незабавно повишаване на доходите. Това може да стане когато „се върне икономиката в български ръце“, посочи той. „Когато „Атака“ предложи разваляне на договорите с монополите ЧЕЗ, ЕVN и Енерго-Про, господата от ГЕРБ, от БСП и всички останали партии гласуваха „против“ или „въздържал се“, допълни още той. Димов посочи още, че предишните управляващи не са „докарали“ инвеститори, а колонизатори, които взимат всеки голям проект.

Мерките за борба с безработицата на партията са насочени към промени при даването на обществени поръчки – те ще бъдат изпълнявани само от български фирми, защото те са качествени и имат капацитет да изпълнят проектите. „Ако „Атака“ е на влас,т за шест месеца ще ликвидираме 90% от тази огромна безработица“, заяви още Димов.

И отново за плоския данък

Едно от нещата, за което хвалим тройната коалиция, е именно плоският данък, категоричен беше още Владислав Горанов. Той обясни, че категорично няма да има промени в размера и методиката на прилагането му.

От „България на гражданите“ обаче залагат на намаление на данъците. Веселин Тодоров коментира, че неговата партия ще премахне данъка върху лихвите и ще върне вече взетите средства по него, идвайки на власт. Ще бъде премахнат данък дивидент, но плоският данък няма да бъде променян, допълни още той.

„Предлагаме отпадане на плоския данък и въвеждане на прогресивния, за да има социална справедливост“, заяви още Димов, защото плоският данък не е социален. Той не уточни обаче какви трябва да бъдат конкретните ставки.

От БСП повториха своята теза, че предлагат промени – подоходно облагане с три ставки, което се коментира като „ревизия“ на плоския данък, а не отмяна.

Хасан Адемов заключи, че в условия на криза не трябва да бъдат правени промени в данъчната система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 5
mick
преди 11 години
Когато всичко друго се облага много, а имотите не се облагат достатъчно, освен, че няма пари за инфраструктура, става балон в цените на имотите. Това води до неефективна икономика и като резултат - липса на работа, ниски доходи. Всъщност каквито и да са доходите, с тях все малко неща ще се купуват. И колкото и пари да се излеят ще отидат пак за неизползвани и скъпи имоти. И пак няма да може човек да си купува повече неща с тези пари, просто защото стоките които се купуват, цените им ще скокнат, щото ще калкулират високите цени на имотите, отделно, че само на внос ще я караме и няма да има работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
mick
преди 11 години
Имам предвид земеделските земи и горите. Че в момента нямат никакъв данък. А когато на другите места има данък , а на някакво място няма данък или е нисък се създават условия за балон в цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
riff
преди 11 години
отмяна на валутния бордтам ме загуби, не ми се бяга по валутни бюра при всяка сделка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 10
rumen221
преди 11 години
Панацеята за България се нарича НОРМАЛИЗАЦИЯПРИЯТЕЛИ,1. Ако е вярно, че инфлацията да последните 4 години в лева е 12%, а в еврозоната е 36%, то как се крепи борда и твърдия курс 1:1,995...? Излиза, че едно евро изработено в България е станало с 24% по-скъпо (влагаме незаплатен труд) от едно евро изработено в еврозоната...??2. Няма никаква пряка връзка на отмяната на борда с инфлацията..., ако разбира се правителството и финансовия ни министър (който и да е той) не са пълни ***... или ако някой иска умишлено да фалира държавата, както по времето на Виденов...3. Искам, и трябва:- Не администрация, заеми и приватизация, след като парите са в изобилие, а: - Нормализация на финансовата с-*** (отмяната на борда), която трябва да се съчетае с нормализационни политики: Данъчна- плащане данък печалба при източника- изравняване на преки с непреки данъци - прогресивен данък за физ. лица от 5, 15, 25 и 50%- ДДС от 10% и невръщането му на никой- данък дивидент от 27,5%- за инвестирана печалба данък 10%, за неинвестирана 25%- премахване на данъчните преференцииСоциална- семейно подоходно облагане- мин. Заплата и необлагаем мин. равни на социалния Мин. (581лв.)- мин. Пенсия и макс. Социална помощ равна на жизн. Мин. (325лв)- майчински само за пълнолетни майки- съотношението между държавни заплати 1:10 - премахване твана на осигуровките- плащане на инвалидните пенсии от здравните осигуровкиИкономическа- свирепи антимонополни регулации и публичен парламентарен контрол на регулаторите- захранване на ББР с 3-4 милиарда за нисколихвени инвестиции в малък и среден бизнес- менажерски договори след конкурс в държ. фирми- селски субсидии до 300 000 лв, за собствениците на земя и отделно, до 300 000 за арендаторите- собственост до 1 000дк. върху земеделски земи и 500дк. върху тори само за българи без двойно гражданство- заетост са неграмотни безработни в общински нискотехнологични инфраструктурни фирми Общополитическа- законодателна инициатива и право на вето за Омбутсмана- забрана на анонимната и офшорна собственост- свиване на разходите за държавната администрация с 30%Но...Точно това олигархията, чрез плутокрацията няма да допусне..., та те една либерализация на енергийния пазар не допускат въпреки договора ни с ЕС, та отмяна на борда ли... НИКОГА ДОБРОВОЛНО..., но..., "прага на търпимост" на народа е преминат и... ще се лее кръв... Естествено тази на народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
rumen221
преди 11 години
ПОДВИЗИТЕ НА ГЕРБКакво направиха за ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ ОТ ГЕРБ за последния си 1 месец:- Изтегли заем за милиард... и подари 800 милиона на петима "зърнопроизводители"...- Подарява за 100 милиона "Товарни превози" - бизнес за 10 милиарда...- Подаряват 49,46% от АЕЦ-Козлодуй на Уестигхаус за 71 000 лева...- Уж газа поевтиня с 21%, а го намалиха с 10%.. ... И какво ли разграбиха за 4 г..., най-вече в енергетиката..., ТА НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ... и според криСТАЛИНКА ни трябва спешен заем МЕЖДУ 5 И 15 МИЛИАРДА...!?!?!?!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
rumen221
преди 11 години
ПОДВИЗИТЕ НА ГЕРББългария е деградирала на 54 място от 59 държави в класацията по конкурентоспособност на базирания в Лозана Institute for Management Development. - По ефективност на ПРАВИТЕЛСТВОТО (боковото) страната ни се е сринала в класацията от 28-мо място през 2009 г. на 44-то място през 2012 г., а по ефективност на бизнеса от 47-мо място през 2009 г. падаме на ПОСЛЕДНОТО 59-то място през 2012 г.- Нетният държавен дълг на България за 4 години е увеличен с 248% Източник: БСК- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Какво имаш предвид под данък върху земите и върху горите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Какво имаш предвид под данък върху земите и върху горите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Ибн ал Кан
преди 11 години
Изборната борба на практика е борба, кой да:1. Харчи едни 30 млрд. лв (държавен бюджет)2. Кой да събира рушветите от контрабандата, 'бизнеса' и престъпността.И понеже изборната 'демокрация' е осъществена по начина 'глас на калпак' социалният популизъм задушава здравите сили в обществото/икономиката.Примерно, една Партия се опитва да купи избирателите си с огризки от трапезата!Забележете!Срещу това, да взима от едни 'богати' по около 40млн. на година и да ги дава на 'бедни' по около 30лв/месец въпросната шайка си прави сметката да вземе наградата по т.1 и т. 2 :)))Това е убийствен път и аз съм песимист, че няма връщане назад.В българското общество отдавна не важи поговорката 'който не работи - не трябва да яде' :)Напротив!Тотална деградация във всяко едно отношение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Гари
преди 11 години
mick откри нова икономика - вдигаш данъците и от това икономиката просперира. На тебе най-добре да ти направят данъка сгради 100%. Ама като ги плещиш такива идиотщини сигурно нямаш ни един кьорав имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още