IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уникредит: Фискалните ограничения достигнаха екстремни пропорции

Уличните протести превръщат икономическия ръст като най-важен приоритет на следващото правителство, смятат от банката

13:41 | 29.03.13 г. 25
<p>
	Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Банката</p>

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Банката

Политиката на строги фискални ограничения е започна да достига екстремни пропорции в края на 2012 година, когато отиващото си правителство на ГЕРБ отчете дефицит по-нисък от заложения в бюджета със сума равняваща се на 0,8% от БВП на страната. Това предизвика улични протести срещу строгите фискални ограничения и влошаването на стандарта на живот, се казва в актуалния тримесечен доклад на Уникредит Булбанк за състоянието на българската икономика.

Оставката на правителството, подадена едва 4 месеца преди края на мандата, даде ясно да се разбере, че ще последва промяна в курса на водената политика. След протестите се очаква растежът да заеме централна позиция и да се превърне в най-важния приоритет за следващото правителство, независимо какъв ще е неговият състав или колко широко-базирана ще е управляващата коалиция.

На този фон банката оставя без промяна прогнозата си за ръста на БВП за 2013 и 2014 година непроменена на съответно 1,7% и 2,8%.

„През първото и второто тримесечие на годината ръстът ще бъде ограничен, а през третото и четвъртото икономиката ще ускори темповете си на възстановяване“, обяснява Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

Икономическа активност

Ранните индикатори за нивото на икономическата активност през първия месец от настоящата година са със сравнително окуражаващи резултати. Индустриалното производство и произведената продукция в строителството нараснаха с 1.1% и 3.8% на месечна база през януари 2013 година, докато продажбите на дребно отчетоха по-малък от очаквания спад от едва 0.4% на месечна база.

Всички тези данни подкрепят нашата фундаментална представа, че възстановяването ще протича постепенно и ще бъде задвижвано от индивидуалното потребление и в по-малка степен – от износа и брутото капиталообразуване, посочват от банката.

Перспективите пред икономиката на България

Ускоряването на икономическия ръст ще има нужда от нещо повече от поддържането на макроикономическа стабилност. За този извод има три основни причини, посочват от Уникредит Булбанк.

На първо място е фактът, че ефектите от структурните реформи ще могат да се усетят на пазара на труда и в цялостната икономическа активност едва след няколко години. Второ, възстановяването на вътрешното търсене остава крехко и ще продължи да протича бавно поради задържащия ефект на макроикономическите дисбаланси, натрупани по време на периода на бум.

Третата и най-разочароваща според икономистите на банката е констатацията, че износът към еврозоната не може да бъде двигател за излизане от кризата. Причината за това е фактът, че повечето от държавите, към които износът на България е насочен традиционно, са в рецесия.

От това следва изводът, че икономическият растеж има нужда от повече инвестиции, за да се случи. Икономистите на банката смятат, че следващото правителство ще комбинира политиките за запазване на макроикономическата стабилност с усилия за ускоряване на структурните реформи и недопускане забавяне на усвояването на средства от ЕС с внимателно оформени фискални стимули.

Важно е обаче размерът на фискалните стимули да бъде внимателно преценен, за да се избегнат рискове за устойчивостта на публичните финанси. На този етап фискалната позиция на България е достатъчно стабилна, за да бъдат възможни определени стимули – за 2012 година общият обем на правителствените разходи към БВП достига едва 35.4% през 2012 година, което прави преразпределението на ресурси през бюджета на България най-ниското в ЕС.

Всичко това осигурява достатъчно поле за умерено по размер и безрисково увеличение на фискалните разходи, при положение, че те са насочени към инициативи, които ще подобрят конкурентоспособността на икономиката и ще помогнат да започне решаването на проблемите с бедността, посочват от банката.

Заради тази очаквана промяна от Уникредит ревизират прогнозата си за бюджетния дефицит до 1,9% от БВП през 2013 година и до 2,2% през 2014, в сравнение с 1,3% и 0,9% при предишните прогнози от преди три месеца.

Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 2
mick
преди 11 години
Не съм съгласен, по-ниските цени не значат автоматично по-малка заплата, всичко зависи колко се продава. Идеята на намаляването на цените е даден продукт да стане привлекателен и хората да го купуват повече отколкото когато е бил скъп и така да се получава по-голяма печалба за фирмата, т.е. заплатите биха могли даже да се вдигнат. Например за дрехите се сещам - в Англия на пъпа на Лондон има магазин на не знам си колко етажа, където срещу 50 паунда може да се облечеш от глава до пети. И това при техният стандарт. При нас съв виждал как англичанин на един сандали за 50 лева - вика "Fifty levs for that!?!?!?"Та по-добре е да продадеш 100 стоки по 100 лева, отколкото 1 по 1000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Фискалните ограничения може вече да са достигнали нечувани пропорции , но за съжаление още не са започнали да действат позитивно. Единственият индикатор за полезно действие е дефлацията. Може би най-накрая и това ще проработи . Първо ще фалират всички дето не искат да изпитат лишения или да свалят цените. Малцина ще останат и всички ще проповядват дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
излъгах за влоговете не 4000 човека а 4000 хиляди влога което може би означава под 1000 човека реални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
така е 1+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
hagan
преди 11 години
със относителност ръст няма ти кажи за последните 3 години кое поевтиня че на мен ми побеля главата от ръст само на цениакото цапа *** и миришепарите са ограничени за ръст трябва ново количество ако ти броиш ръста на влоговете хубаво е да знаеш че само 4 хиляди човека в България имат влогове на 100 000 евроа те не стимулират производството купуват си всичко на запад внос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 11 години
По ниските цени на локалното производство носят по-малка заплата и така обратна спирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
mick
преди 11 години
Ако паднат цените на някои стоки и услуги - ако един хляб вместо 1 лев стане 80 ст. или дрехите вместо да ги купуваш по 100 лева, станат 50. Ако не си си правил ремонт, защото цената му е била 1000 лева, но вече има оферти за 800 лева? Или вместо да си купуваш кола за 10 хил. си купиш за 3 хиляди. Всичко е относително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
mathematician
преди 11 години
Средната заплата не е спряла да расте. За 2012 е нараснала с едно 100 лв.http://***.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1=705&a2=706&a3=907&a4=908#contПо-скоро трябват нови работни места. Обаче те зависят от чуждите инвеститори. А те пък от бизнес средата и най-вече от съдебната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
hagan
преди 11 години
съгласен тогава революция бедните и гладните ще изядат богатите и ситите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Да ви светна. Вдигане на доходи няма да има. Няма откъде. В България няма работещ локален бизнес, всичко е продадено в на чужди собственици. Не виждам чуждите инвеститори да са вдигнали особено много заплатите на работниците си. Местния бизнес го изключвам, защото е притиснат в ъгъла. Скъпо кредитиране, корупция, мафия, скъпи суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още