IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уникредит: Фискалните ограничения достигнаха екстремни пропорции

Уличните протести превръщат икономическия ръст като най-важен приоритет на следващото правителство, смятат от банката

13:41 | 29.03.13 г. 25
<p>
	Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Банката</p>

Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Банката

Пазарът на труда

Заради предсрочните избори ще бъде удължено времето, в което компаниите са в изчаквателна позиция. На този етап липсват сигнали, че през следващите месеци може да видим възстановяване на пазара на труда.

Оставката на правителството най-вероятно ще се превърне в поредния фактор с отрицателна тежест за възстановяването на пазара на труда в краткосрочен план, тъй като увеличава степента на несигурност и удължава периода от време, в който компаниите ще се въздържат от стартирането на значими проекти и наемането на работна ръка.

Последните анкети за нагласите на мениджърите на компании по отношение на заетостта не успяха да покажат окуражителни резултати. Балансът между очакванията на мениджърите за наемане и съкращаване на служители продължава да е отрицателен във всички сектори на икономиката през януари 2013 година, посочват от банката.

Нивото на безработица, което устойчиво се задържа между 12,2 и 12,4 на сто е доказателство, че в настоящия момент солидните фискални показатели и устойчивата макроикономическа рамка са ключови, но не и достатъчни условия, за ускоряване на растежа и създаване на повече работни места.

Прогнозата на Уникредит Булбанк е, че към края на годината нивото на безработица може да се върне до 11,9 на сто.

Инвестиции и дълг

През 2012 година текущата сметка на България отчете малък дефицит, а финансовата сметка стигна до ислишък от над 5% от БВП. Това отразява значителното подобряване на капиталовите потоци насочвани през на практика всички институционални сектори на икономиката, след като ситуацията на глобалните финансови пазари се подобри чувствително след средата на 2012 година.

Показателите за устойчивост на външния дълг, включително коефициентът на външен дълг към БВП, разходи за обслужване на дълга към обем на износа и общ размер на дълга към обем на износа също се подобриха и вече са на нива под тези, считани за проблемни за стандартите на развиваща се икономика.

В същото време външните пасиви на нефинансовия корпоративен сектор остават значителни, което сочи, че процесът на намаляване на задлъжнялостта не е приключил и ще продължи да има задържащ ефект върху темповете на възстановяване на икономиката през следващите няколко години.

На този етап може да се очакват незначително по-слаби входящи капиталови потоци, включително и що се отнася до ПЧИ) през тази година, след като предвид на създалата се ситуация бизнесът ще остане в режим на изчакване няколко месеца повече. Като се изключи обаче това краткосрочно забавяне на капиталовите потоци, насочвани към България, увеличената политическа турбулентност няма да има негативни последствия върху дългосрочния капацитет на страната да привлича инвестиции, посочват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 11
hagan
преди 11 години
я се разберете тук половината искат инфлация ти дефлацияако едно семейство разполага със 1000 лева и не му стигат до никъде няма как да вземе повече стоки или пък повече услуги без ръст на доходите всичко е свързано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
mick
преди 11 години
Икономически ръст реално значи да се произвеждат и продават повече стоки и услуги. Това значи че може даже и с по-ниски доходи да се постигне ръст, стига цените на произведените и продадени стоки да паднат. Просто хората ще купуват повече даже със сегашните си доходи.Всичко е относително. Само дето някои хора искат да продадат 1 за 1000 вместо 100 за по 100 лева. Просто не могат да проумеят, че има и друг вариант. Стоят и викат неволята вече не знам колко си години.. а да и вдигат ли вдигат цените и се чудят защо продажбите падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
hagan
преди 11 години
икономически ръст без ръст на доходите е равно на сваляне на правителствотоикономически ръст без ръст на доходите невъзможен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още