fallback

Калоян Стайков: Няма официални данни сега колко пари има във фискалния резерв

Доходността на ДЦК ще се вдигне, защото правителството е в неизгодно положение, но това може да се компенсира с икономии, смята икономистът

13:42 | 20.02.13 г. 9

Няма официални данни колко пари има във фискалния резерв към този момент и е трудно да се прогнозира какво ще се случи при провал на днешния аукцион на държавни ценни книжа, коментира за Investor.bg икономистът Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.

При неуспех на днешния търг обаче има още време до края на месеца и могат да се организират още няколко, докато се съберат достатъчно средства за резерва, допълни той. „Доходността ще бъде по-висока, защото управляващите ще бъдат в неизгодна позиция, но това едва ли би било сериозен проблем, защото могат да бъдат реализирани икономии през годината“, смята икономистът и припомни свиването на инвестиционните разходи и тези за издръжка през 2012 година.

Той обаче допълни, че на този етап няма достатъчно информация и трябва да видим как ще се държат управляващите през следващите дни, каква политика ще се води, кога ще са изборите.

Междувременно икономиката продължава да си работи, просто някои дългосрочни решения ще трябва да бъдат отложени с месец – два, смята още Стайков. Той допълни, че през следващите часове търговията на борсата ще бъде най-динамична - „Борсата усеща събитията по-силно от икономиката. Търговията с акции винаги преекспонира събитията и реагира на тях по-бързо“.

Припомняме ви, че в началото на тази седмица от фискалния резерв бяха изплатени 841 млн. лева за субсидиите за земеделските производители. Тези пари ще бъдат възстановени от ЕК, но в срок от 45 дни. Плановете на правителството бяха да има извънреден аукцион от шестмесечни ДЦК, с които да бъде попълнена липсата в резерва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 10.09.22 г.
fallback