fallback

Добрев ще опита да рефинансира заема от BNP Paribas за АЕЦ "Белене"

“Атомстройекспорт“ няма основание да иска 1 млрд. евро неустойки за проекта, смята икономическият министър

09:59 | 22.01.13 г. 11

Най-вероятно заемът, отпуснат за АЕЦ „Белене“ от BNP Paribas, ще се рефинансира, така че да се отложи с няколко години. Това каза в ефира на „Нова телевизия“ икономическият министър Делян Добрев по повод връщането на заема, чийто падеж е на 26 май 2013 година.

“Никой няма да ми даде 400 млн. лева в тази тежка обстановка, още повече за връщане на задължение, а не за инвестиция“, коментира Добрев.

Припомняме, че кредитът, на стойност 250 млн. евро, беше изтеглен за финансиране на предварителните проучвания около втората ни ядрена централа. Част от средствата - 100 млн. лева, бяха платени през 2012 година.

Добрев коментира и арбитражното дело, което „Атомстройекспорт“ заведе срещу България заради пропуснати ползи. Искът е на стойност 1 млрд. евро. Според икономическия министър руската компания няма основания да иска такава солидна сума, тъй като по-голямата част от дейностите, които е извършила по проекта, вече са й заплатени.

„В момента се назначава председател на арбитражния съд, а България се подготвя за защитата“, обясни Добрев относно хода на делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
fallback