fallback

Дянков намекна за допълнително увеличаване на "някои доходи" през 2013 г.

България е приключила 2012 г. с дефицит около 400 млн. лв., което е над 2 пъти по-малко от заложените над 1,1 млрд. лв.

09:28 | 05.01.13 г. 5

Възможно е допълнително увеличение на някои доходи през 2013 г., каза в интервю за БНТ финансовият министър Симеон Дянков.

По думите му 2012 г. е приключила по-добре от очакваното заради преизпълнението на приходите от данъчните и митниците. Освен това Брюксел е разплатил парите по европроекти, които страната ни чакаше през декември, в последния работен ден на бюджетната година.

Дянков съобщи, че митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв. В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е над 2 пъти по-малко от заложените 1,1 млрд. лв.

Фискалният резерв, с който започваме 2013 г., е около 7 млрд. лв. Затова, по думите на Дянков, на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране.

Министърът препотвърди също така готовността си за реформи в ресорните му области. Една от най-проблемните от тях е здравеопазването.

Финансовият министър освен това вече не се притеснява за еврозоната и еврото заради влезлите в сила единен банков надзор и златното правило за бюджетна дисциплина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
fallback