fallback

Н. Младенов: Не можехме да си позволим да останем извън банковия съюз

Финансовите ни задължения, произтичащи от това членство, ще се появят едва когато влезем в еврозоната, обясни външният министър

11:40 | 15.12.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България става част от банковия съюз, макар че още не сме член на еврозоната. Причината за това е желанието ни да не останем в периферията на новите интеграционни процеси на Европа, коментира в студиото на БНР външният министър Николай Младенов.

По негови думи засега страната ни ще участва в преговорите по създаването на основите на новия банков съюз, а пълноправното ни членство в него ще бъде, едва след като влезем в еврозоната.

Младенов коментира, че финансови задължения, произтичащи от това членство, България ще има едва когато стане член на валутния съюз на ЕС.

„Европейската интеграция в момента е много по-различна отпреди 10-15 години, когато започна нашият процес”, обясни още външният министър. 

Той смята, че в момента България „се държи като пълноправен член на ЕС”. „Отстояваме важните позиции, правим коалиции и необходимите компромиси”, допълни той. По неговите думи още малко време ще е необходимо, за да можем да се държим и като член на еврозоната. Управителят на БНБ Иван Искров днес потвърди позицията си, че не е изгодно за България да бърза с включването към европейския банков съюз. “България ще влезе в банков съюз, когато му дойде времето. Той е направен за страните от еврозоната, не за страните извън нея”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
fallback