fallback

Парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2013 г.

Депутатите заложиха 18,4 млрд. лв. приходи в бюджета с обещанието, че са изпълними

15:59 | 06.12.12 г. 2

След 9-часови дебати парламентът прие окончателно Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. Дебатите по приемането му продължиха през вчерашния и днешния ден, съобщи БТА.

След като вчера народните представители одобриха бюджетите на общественото осигуряване и на здравната каса, днес (6 декември) управляващи и опозиция спориха най-много за детските надбавки и обезщетението за майчинство.

Окончателно парламентът прие размерът на детските да остане замразен на 35 лева месечно. От „Коалиция за България“ и ДПС предлагаха детските надбавки да се увеличат съответно на 50, и на 40 лв. Еднократната помощ при бременност ще е 150 лева, а при раждане на едно дете - 250 лева. За второ раждане майката ще получава еднократно 600 лева, а за трето и всяко следващо дете - 200 лева.

Народното събрание прие и през следващата година държавата да продължи да осигурява децата, студентите и социално слабите върху половината от минималния осигурителен доход, а не върху целия - както първоначално предвиждаше Законът за здравното осигуряване.

За 2013-та година общините получават близо 2 млрд. лв за държавно делегираните дейности, решиха депутатите.

НС гласува ваучерите за храна за следващата година да бъдат на стойност 160 млн. лв, или с 20 милиона по-малко от миналата година, и с 40 млн. лева по-малко от първоначално предложеното.

За следващата година максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 2 млрд. лева, а на държавните гаранции - 200 милиона лева.

По 12 лева за получен глас ще е държавната субсидия за спечелилите изборите партии, одобриха депутатите.

До 17,5 млн. лева ще бъдат отпуснати за бедни за купуването на декодери, които да осигурят достъпа до цифрова телевизия.

Беше решено Държавен фонд "Земеделие" да не възстановява акциза, плащан от земеделските производители за горива.

Депутатите решиха електрическите автомобили да се освободят от данък по Закона за местните данъци и такси. Според одобрените текстове "електрически автомобили" са леки автомобили, които използват двигател с изцяло електрическо захранване и не притежават двигател с вътрешно горене.

На вчерашното заседание, което продължи 13 часа, бе приета макрорамката на бюджета, като всички предложения на опозицията бяха отхвърлени. Предвидени са приходи от 18,4 млрд. лв. От данъчни приходи се очакват над 16,6 млрд. лева. Над 1,4 млрд. лева се очакват от корпоративния данък, а от ДДС – над 7,8 млрд. лева. Заложените разходи, трансфери и вноска за ЕС са над 19,206 млрд. лева, като вноската за ЕС е над 908 млн. лева.

Бойко Борисов, министър-председател

Това е възможно най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме, каза пред агенция „Фокус“ премиерът. Ще има повече пари за образование, за здравеопазване, много пари за култура, археология – традиционно за това, за което винаги сме давали – за инфраструктура, и за всичко останало.

Затова правим и такъв консервативен бюджет, защото искаме да си пазим финансовата стабилност. На България никой никога няма да й помогне. На Гърция, Испания и Португалия има кой да им помага. На нас никой няма да ни протегне ръка, ако сами не си свършим работата. Освен това, правителство още в началото даде 1 млрд. лв. за пенсии при най-голямата криза и дефицит в бюджета. Иска ми се още да има, но съм сигурен, че ако продължим със същата дисциплина, следващата година страната ни ще стане много по-добро място за живеене.

Владислав Горанов, заместник-министърът на финансите

Това е реалистичен и изпълним бюджет, който ще даде възможност за реален политически дебат, съсредоточен върху политики, вместо това как върви неговото изпълнение. Има предпоставки бюджетът да доведе до реален растеж на икономиката, посочи Горанов. Бюджетът е настроен така, че да увеличи доходите, харчи повече, отколкото изземва, така че има условия да стимулира потреблението като един от елементите на растежа, обобщи заместник-министърът.

Очаквайте още коментари!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:53 | 07.09.22 г.
fallback