fallback

К. Христов: Данъкът върху лихвите ще демотивира спестовността в дългосрочен план

Заложените приходи в бюджета вероятно са надценени, а това крие реален риск от по-голям дефицит, заяви подуправителят на БНБ

16:56 | 25.10.12 г. 1

Данъкът върху лихвите по депозитите ще демотивира спестовността на българина, а по този начин ще пострада инвестиционната програма на страната ни.

Това заяви подуправителят на БНБ Калин Христов по време на съвместното заседание на бюджетната и икономическата комисии в парламента за Бюджет 2013 г. 

Според него не трябва да се спекулира с облагането на доходите от лихви. Не бива да се говори за изтегляне на депозити вследствие на новия данък. Това няма да повлияе директно на поведението на спестяващите. „В дългосрочен план данъкът най-вероятно ще демотивира хората да спестяват“, допълни Христов.

Той посочи, че БНБ подкрепя стратегията на правителството с Бюджет 2013 да се задържи постигнатата консолидация. По думите му именно консолидацията благоприятства за намаляване рисковата премия на страната.

"По отношение на макрорамката очакваме растеж от около 1,5 до 1,7%. Имаме и по-различно виждане за структура на растежа – очакваме по-ниско потребление", допълни Христов.

Той заяви, че заложените приходи вероятно са надценени, а това крие реален риск от по-голям дефицит при нереализиране на заложения растеж. В тази връзка той препоръча повече резерви в бюджета при евентуално по-негативно развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
fallback