fallback

Вл. Горанов: Няма да има данък върху капиталовите печалби

Няма да се облагат и печалбите от хазартна дейност, е заявил зам.-министърът на финансите след заседанието на икономическата комисия в парламента

19:58 | 23.10.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няма да се облагат с данък печалбите от хазартна дейност и доходите от капиталовия пазар. Не се очаква да има и допълнителни банкови такси за новия данък върху лихвите по депозитите.

Това е съобщил заместник-министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на икономическата комисия в парламента и среща с Асоциацията на банките.  Когато се начисли лихвата по депозита, тогава тя ще бъде обложена с 10% данък, е обяснил той. "Данъчното облагане на физическите лица винаги се е прилагало по този начин. Идеята сега да се предложи подобно облагане е свързана, от една страна, с всички аргументи за подобряване системата на плоския данък, от друга страна, всички тези средства отиват за увеличение на доходите, най-вече на пенсионерите. Около 600 милиона повече са ни необходими, за да успеем да компенсираме пенсионните доходи с натрупаната инфлация от началото на управленския мандат на ГЕРБ." Според Горанов банките няма да начисляват такси. "Банките имат съвършени информационни системи, един паричен превод за една банка едва ли е голямото усилие, още повече, че транзакциите на банките във връзка с банковото обслужване на бюджета са платени от държавата по договор." (БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
fallback