IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-ясно се очертава пикът при лошите и преструктурирани кредити

Делът им се понижава за трети месец, като редовно обслужваните кредити растат за пети месец, а лошите и преструктурираните намаляват за втори

13:07 | 27.09.12 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Все по-ясно се очертава пикът при лошите и преструктурирани кредити

Поредно потвърждение, че пиковият период при дела на лошите и преструктурирани кредити е преминат през май 2012 г., носят данните за август 2012 г.

След като през май делът на тези кредити достигна рекордните 23,65%, то през август той е 23,34%, като намалява за трети пореден месец.

За намалението способства както намалението в размера на лошите и преструктурирани кредити за втори пореден месец (с 6,8 млн. лв. през август до 9,88 млрд. лв. в края на месец), така и увеличението на редовно обслужваните кредити за пети пореден месец (с 98 млн. лв. през август до 32,5 млрд. лв.)

Причините за намалението

Намалението в дела на лошите и преструктурирани кредити може да се дължи на две причини. От една страна банките изчистват тези кредити от баланса си, като ги продават или като продават обезпеченията по тях. От друга страна, част от преструктурираните кредити се връщат в графа редовно обслужвани, след периода на преструктуриране.

Прави впечатление, че делът на лошите и преструктурирани жилищни кредити е достигнал рекордните 20,83% през август 2012 г., докато намаление има при дела на лошите и преструктурирани потребителски кредити (17,81% през август, спрямо рекордните 20,16% през ноември 2011 г.) и при фирмените (25,73% през август, спрямо рекордните 25,94% през юни).

Намалението на дела при потребителските кредити може да се обясни с програмите на някои банки за частично опрощаване на дългове или за продажбата с отстъпка на пакети от такива кредити. Подобна практика все още няма при жилищните кредити, които са по-добре обезпечени и банките не са склонни да опрощават главница.

Редовно обслужваните потребителски кредити намаляват с 0,61% спрямо ноември 2011 г., а лошите и преструктурирани се стопяват с 13,84% спрямо рекордните 1,53 млрд. лв. през ноември 2011 г.

Само през август 2012 г. лошите и преструктурирани потребителски кредити намаляват с 50 млн. лв. (при общо намаление на лошите и преструктурираните с 6,8 млн. лв.). Това показва, че подобрението в дела на лошите и преструктурирани кредити е движено от потребителските кредити, което от своя страна се дължи на опрощаване на главници и продажба на такива кредити.

Важното е, че балансите на банките се изчистват от проблемните кредити, голяма част от които вече са провизирани, тоест отписването им няма да доведе до нов ефект върху финансовия резултат на банките. Дори може да има положителен финансов ефект, ако даден кредит е провизиран на 100%, но бъде продаден на 50% от стойността си или кредитополучателят се съгласи на нов погасителен план с опрощаване на 50% от главницата.

Кредитите в банковата система

Август донесе минимално месечно намаление с 0,08% на кредитите в банковата система до 53,2 млрд. лв. За последните 12 месеца обаче те се увеличават с 3,56%. Причината за намалението през август е изцяло в намалените овърдрафти с 1,22% на месечна база (при ръст с 1,5% на годишна) до 10,9 млрд. лв. към 31 август 2012 г.

Месечното намаление при фирмените кредити е с 0,13% до 34,5 млрд. лв., а на годишна база има ръст с 6,48%. Отново намалението е формирано от овърдрафтите, които се стопяват с 1,37% през август до 9,3 млрд. лв., а кредитите се увеличават с 0,33% на месечна база до 25,2  млрд. лв.

Жилищните кредити се увеличават с 0,35% през август и с 0,4% на годишна база до 8,8 млрд. лв. към 31 август 2012 г. Редовно обслужваните намаляват с 0,07% на месечна и с 2,58% на годишна база, докато лошите и преструктурираните се увеличават с 1,95% на месечна и с 13,62% на годишна база.

Потребителските кредити намаляват с 0,33% на месечна база и с 2,5% на годишна база до 7,4 млрд. лв. към 31 август 2012 г.

Овърдрафтите намаляват с 0,3% на месечна и с 8,24% на годишна база до 1,57 млрд. лв. към 31 август 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Част от лошите кредити са преминали през ЧСИ , други са отписани , няма нищо чудно , че намаляват с някакъв мижав процент , което си е на практика увеличение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Кредитиране в БГ - балон. Кредити в Германия - 3% лихва. България над 7%. Това няма плащане от нашата бедна икономика. Т.е. извода е че сме прекалено бедни за да си позволим да вземаме кредит. По добре усвоявайте Евросредства, спестявайте, отколкото да вземате кредит. Цялата тая демагогия, че растежа зависел от кредитирането ни доведе до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Разбира се че имаше балон. Сега новопостроените жилища които се продават на загуба ли са (подарък някакъв ли е)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е не всички кредити водят до балон . Кредитирането до 2005 г, до какъв балон доведе ? Безконтролното отпускане на кредити балонизира цените . Но икономиката няма как да отлепи без да тръгне кредитирането . За това е важно да се прескочат лошите кредити - при равни други условия ще паднат лихвите и ще се облекчи бизнеса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
НЯМА никаква полза от инфлацията за кредитополучателите при липса на отпуснати кредити. Когато инфлация се създава от печатенето на пари и даване на банките + орязване на бюджетите се нарича финансовокапиталистически геноцид на хората.Когато инфлация се създава от отпускане на кредити се нарича БАЛОН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Банките "провизират" лошите си кредите , Провизиите са разходи и натискат финансовите резултати , затова и в статията казват че ако се съберат някакви пари *** по скоро ще имат обратно проявление - ще завишат фин. резултати. Така че те се отписват регулярно с изключение на прикритите в разни дъщерни имотни компании !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
komisarq
преди 11 години
Споерд мен най-малко още 5 години дяла на "лошите кредити" в портфейла на банките ще е по-голям от 20%. Докато банките не отпишат несъбираемите им вземания от балансите си дяла ще остане висок. Явно че се очакват "по-добри времена" (ръст в печалбите), за да могат да отписват "кирливи ризи" (лоши кредити).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Прав си принципно ;)само едно уточнение - глаголното време е другоРазглеждай си тезата в контекста на Последното изречение от поста ти!другото го върши телевизора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Не забравяйте, че и инфлацията играе в полза на кредитополучателите, особено при ипотеките. Там с времето обслужването се улеснява и гредит над 5. вече е съвсем по-лесен за изплащане спрямо в началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
vkolev
преди 11 години
Пика ще е в началото на следващата година 2013, март-април. Кризата набира скорост сега и съчетано с големите разходи за електроенергия през зимата ще се почуства в началото на 2013. Поръчките на големите предприятия за западна Европа падат с 10-15% от август. Според мен лошите кредити ще стигнат 30 %, въпреки гимнастиките за прикриването им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още