fallback

Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

На годишна база повишението през второто тримесечие си остава 0,5%, показват данните на НСИ

11:53 | 05.09.12 г. 57
Автор - снимка
Редактор

НСИ ревизира ръста на БВП за второто тримесечие от 0,2% до 0,3% спрямо предходното. На годишна база повишението си остава 0,5%, показват сезонно изгладени данни на статистическият институт.

През второто тримесечие на 2012 г. БВП възлиза на 19 млрд. лв. по текущи цени. Брутната добавена стойност (БДС) е 16,4 млрд. лв., като намалява с 0,3% на годишна база. В нея влизат секторите услуги, индустрия и аграрен, които са със дял в БВП от съответно 52,8%, 28,8% и 4,7%.

Разликата между БДС и БВП са данъците и субсидиите, които са за 2,6 млрд. лв. през второто тримесечие на 2012 г. и формират 13,7% от БВП. Те се увеличават с 5,1% на годишна база и носят ръста на БВП с 0,5%. Изменение на БВП на г. база в %

Годишни изменения

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в аграрния сектор - с 9,6%, в промишлеността - с 1,3%, в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството - с 0,9%, във финансовия сектор - с 3,2%, в професионалните дейности и научните изследвания - с 13,3%, в операциите с недвижими имоти - с 2%.

Строителството запазва равнището си спрямо съответното тримесечие на предходната година. Създаването и разпространението на информация, държавното управление, образованието, хуманното здравеопазване, социалната работа и другите услуги имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има индивидуалното потребление с 2,9%. Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), този ръст може да се дължи на изсветляването на икономиката след свързването на касовите апарати с НАП. Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1%. Вносът на стоки и услуги отбелязва ръст от 8,6% спрямо съответното тримесечие на предходната година, а износът нараства с 3,9%.

Тримесечни изменения

По предварителни данни за второто тримесечие на 2012 г. крайното потребление бележи ръст от 2,4% спрямо предходното, а бруто образуването в основен капитал нараства с 1,5%. Същевременно износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3,4 и 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
fallback