fallback

БНБ внесе в Конституционния съд становище срещу искането на омбудсмана

В него се аргументира възможността банките да се снабдяват със заповед за изпълнение въз основа на документ или извлечение от счетоводните си книги

10:30 | 25.07.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вчера Българската народна банка е внесла в Конституционния съд свое становище по конституционно дело № 4/2012 г., образувано по искане на омбудсмана на Република България за обявяване на противоконституционност на чл. 417, т. 2 от Гражданския процесуален кодекс по отношение на създадената с тази разпоредба правна възможност за банките да се снабдяват със заповед за изпълнение въз основа на документ или извлечение от счетоводните си книги. Българската народна банка счита направеното от омбудсмана искане за неоснователно, като в становището си подробно обосновава своите съображения, се казва в прессъобщение на банката. Според БНБ разпоредбата не само не противоречи на Конституцията, но създава необходим и ефективен механизъм за своевременно събиране на банковите вземания, който е доказал надеждното си функциониране в продължение на десетилетия, без да са създадени каквито и да било проблеми в правната система и изпълнителния процес.

Появилата се в последните години теза за т. нар. „привилегирована позиция“ на банките се представя пред широката общественост, включително от омбудсмана в негови публични изяви, изключително едностранчиво, като акцент се поставя не върху интересите на вложителите в банките, на изрядните кредитополучатели и на съхраняването на финансовата стабилност в страната, а върху защитата на неизправните длъжници и забавянето чрез различни средства на събираемостта на необслужваните кредити в банковия сектор, посочват от БНБ.

Пълен текст на становището на централната банка

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
fallback