IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МФ пласира ДЦК с остатъчен матуритет от около 5,5 г. при 3,49% доходност

През април доходността по оригиналната 10-годишна емисия бе 4,12%, като за втори пореден аукцион презаписването е близо 5 пъти

11:56 | 24.07.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ пласира ДЦК с остатъчен матуритет от около 5,5 г. при 3,49% доходност

Министерството на финансите преотвори емисия 10-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) при рекордно ниска среднопретеглена доходност от 3,49 процента, съобщи министерството.

На провелия се вчера аукцион одобреното количество беше 35 млн. лв., а за втори пореден аукцион коефициентът на покритие достигна 4,9 пъти, се казва в съобщението. Облигацията е емитирана на 16.01.2008 г., с падеж 16.01.2018 година, а остатъчният й матуритет е около пет години и половина. 

При първото преотваряне на емисията през април 2012 г. среднопретеглената годишна доходност беше 4,12%, а на последния аукцион за тази емисия в края на 2008 г. беше постигната среднопретеглена годишна доходност в размер на 7,36 процента (за тогава около 9-годишната облигация - бел. ред.), припомнят от МФ.

Изключително позитивен сигнал е фактът, че въпреки по-дългия матуритет на емисията, доходността по нея се изравни с тази по петгодишните облигации, отбелязват от министерството.

За сравнение доходността на първичен пазар по българската емисия е по-ниска от тази, регистрирана на последните проведени аукциони за облигации на други държави, чийто матуритет е по-кратък, с падеж 2017 г. - Испания (6,46%), Италия (5,84), Унгария (7,73%), Полша (4,79%). Съответно коефициентът на покритие, индикиращ инвеститорския интерес е по-висок от този на всички изброени страни, посочват от ведомството.

Постиганата доходност по емисията е по-ниска от доходността по емисии в евро със сходен остатъчен матуритет, емитирани на международните капиталови пазари на редица държави членки на Европейски съюз - Унгария (7,25%), Испания (7,07%), Хърватия (5,71%), Румъния (5,43%), Словения (5,21%), Литва (3,80%) и съпоставима с тази на Латвия, изтъкват от финансовото министерство.

Инвеститорското търсене надвишаваше предложеното за продажба количество както в състезателния, така и в несъстезателния сегмент. При предложени 35 млн. лв. участниците заявиха поръчки за 172 млн. лв. (116,5 млн. лв. - състезателни поръчки и 55,5 млн. лв. несъстезателни), уточняват от МФ.

На проведения аукцион отбелязаха активно участие всички основни инвеститори в български вътрешен държавен дълг. С най-голям дял придобити ДЦК на аукциона са пенсионните фондове - около 49%, следвани от банките - около 21%,  доверителни и гаранционни фондове и инвестиционни посредници - около 28% и застрахователни дружества - около 2 процента. След този аукцион общият обем на емисията в обращение е 245,7 млн. лева.

Провеждането на аукциона съвпадна с публикуваните от Евростат данни за съотношението консолидиран дълг на сектор „Държавно управление” към БВП за първо тримесечие на 2012 година. По този показател България продължава да заема второ място след Естония с най-ниска дългова тежест в ЕС, се казва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
От 35 милиона бомба няма да има, факт е че финансират редица дупки с дългово рефинансиране от вътрешния пазар - все пак е добре като се види един поглед банките какви капитали имат и къде да ги сложат, това е добре за тях а и за правителството все пак по ниско ще плащат и ще изплащат другите малки падежи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Поправка - 2.100 млрд или 2100 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Не се ли струпва доста дълг с падеж точно след 5 г. - с еврооблигациите и тази само емисия става над 2100 млрд лв. ? Прави се точно в края на мандата на следващото правителство - явно залагане на бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още